Jim Willie: “Aanbod goud zal opdrogen en buitenland zal dollar negeren”

Hieronder volgt een puntsgewijze samenvatting van het interview, die de visie van Jim Willie weergeeft. Het volledige interview duurt 38 minuten en staat onderaan het bericht.

Over de stijgende goudprijs

Eind januari 2001 was Greenspan wanhopig om de lange rente omlaag te krijgen en de hypotheekrente te verlagen. Er werd met opzet een huizenmarktzeepbel in gang gezet om de implosie van de Amerikaanse economie te voorkomen. Mensen werden aangemoedigd te lenen tegen de overwaarde van hun huis.

Begin 2010 steeg de rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties weer naar 4% en toen kwamen de media met het verhaal dat het een vlucht naar veiligheid was. Via Morgan Stanley werd kort daaa voor $8 biljoen aan renteswaps gekocht, dat een kunstmatige vraag creëerde voor Amerikaanse staatsobligaties met een lange looptijd. Daardoor ging de rente inderdaad omlaag. De daling van de rente werd als bewijs aangedragen voor de theorie dat beleggers richting Amerikaanse staatsobligaties vluchtten als laatste veilige haven.

De bubbel in staatsobligaties is de laatste bubbel, de tegenpool van die bubbel is goud. Daarom is goud de anti bubbel. Het is de respons op de grootste obligatiebubbel in de menselijke geschiedenis.

Over de manipulatie van de goudprijs

De bullion banks geraken door hun goud heen en zodra ze geen goud meer hebben kunnen ze de goudprijs niet meer controleren. We zullen een geweldige stijging zien van de goudprijs, zodra de handel in papiergoud op de COMEX vastloopt vanwege het niet nakomen van leveringsverplichtingen. Wat zal er met de goudprijs gebeuren als er geen fysieke goudbaar meer te krijgen is via de COMEX? Wat is de prijs van appels in een supermarkt die geen appels meer heeft? Als er geen aanbod is, dan is er ook geen prijs. Je hebt aanbod nodig om een prijs te kunnen vormen. Prijsvorming is een balancering tussen vraag en aanbod. Het vastlopen van de papieren goudmarkt is onvermijdelijk.

Over de Amerikaanse bullion banks

Veel Amerikaanse banken zijn insolvabel door de verliezen die ze geleden hebben op de imploderende huizenmarkt. Er moeten nog veel meer verliezen genomen worden op de hypotheekportefeuille, wat ook de reden is voor de Federal Reserve om via QE3 tientallen miljarden dollars aan hypotheekobligaties op te kopen. Het gaat niet om $40 miljard, maar misschien wel om $80 of $100 miljard per maand. De centrale bank neemt de slechte activa over van de banken om de insolvabiliteit van de banken te verhelpen.

Over de Amerikaanse schuldfinanciering

We modderen door totdat het huidige systeem vastloopt. Dat gebeurt doordat het aanbod van fysiek goud in de markt vroeg of laat zal opdrogen en omdat de Amerikaanse dollar door de rest van de wereld genegeerd zal worden als wereldreservemunt. Waarom zou de wereld de dollar op een dag weigeren? Omdat bijna niemand nog staatsobligaties wil kopen van de VS en omdat er vrijwel niets gedaan wordt aan het Amerikaanse schuldenprobleem en het begrotingstekort. De geldontwaarding, die het gevolg is van een centrale bank die Amerikaanse  staatsobligaties opkoopt met nieuw geld, zal dus blijven doorgaan. Vroeg of laat zal het buitenland zeggen: we willen jouw dollars niet meer hebben, tenzij we die dollars met bijvoorbeeld 10 tot 20 procent kunnen belasten. De hogere prijs in dollars biedt dan enige compensatie van het waardeverlies van de munt. Het buitenland kan op deze manier een devaluatie van de dollar afdwingen, daaa zal het snel bergafwaarts gaan.

Over het bericht op Bloomberg dat de Fed 90% van alle nieuwe obligaties koopt

Dat is een stijging ten opzichte van het aandeel van 80% in 2011. Ook betekent het dat bijna niemand nog interesse heeft voor langlopende staatsobligaties. Als bijna niemand belangstelling heeft voor een bepaald goed, wat is dan de waarde? Weinig! Maar door de bubbel in Amerikaanse staatsobligaties heb je een verhoogde prijs. Een obligatierente die richting de 0% gaat betekent een sterk verhoogde obligatiekoers. De staatsschuld van meer dan $16 biljoen is een gigantische stapel pallets vol met $100 bankbiljetten, het is onvoorstelbaar groot. Er is geen oplossing en men blijft hopen dat het stapelen van schulden voortgezet kan worden. Om een analogie te maken: Amerika goochelde eerst met vijf ballen, nu met acht tot tien ballen. Eerst waren er zes tot tien gaten in de dijk die de bankiers moesten stoppen, nu zijn er wel tachtig gaten in de dijk en zijn er geen manieren meer om het water tegen te houden.

Dit gaat slecht aflopen, omdat het aanbod van fysiek goud in de markt zal opdrogen en omdat het buitenland de dollar vroeg of laat zal weigeren.

Over de timing van de gebeurtenissen die hier geschetst worden

Daar valt weinig over te zeggen. Ik dacht in 2005 al dat we 2010 nooit zouden halen zonder een gigantische ineenstorting van de economie. Ik had ook verwacht dat de goudprijs al op $3.000 tot $5.000 per troy ounce zou staan in 2010. Ik sta er keer op keer van versteld hoe dit corrupte systeem in staat is om fraude en corruptie onder het tapijt te vegen en de rammelende delen vast te binden zodat we weer een jaar vooruit kunnen. Ik kan niet zeggen wanneer het mis gaat, maar wel weet ik dat er heel veel verschillende druppels zijn die de emmer kunnen laten overlopen. John Williams van Shadowstats roept al jaren dat er hyperinflatie aan zit te komen, maar hyperinflatie is niet hetzelfde als een systeemcrisis.

Laten we het hebben over gebeurtenissen die als ontsteking kunnen dienen voor hyperinflatie. Als het buitenland gezamenlijk de dollar weigert als middel om olie uit het Midden-Oosten of auto's en elektronica uit Azië mee af te rekenen, omdat de centrale bank van Amerika de geldpers laat draaien en omdat de overheid niets doet aan haar schuldenprobleem, dan komt Amerika in grote problemen. Het buitenland kan bijvoorbeeld een belasting van 20% opleggen voor de conversie van dollars naar andere valuta. Als dat gebeurt geeft dat direct een schokgolf van prijsinflatie in de VS, omdat de Amerikaanse economie netto importeur is van goederen en dus hogere prijzen zal moeten betalen voor haar import dan nu het geval is. Dat is zeer verstorend voor de Amerikaanse economie.

Een ander gevaar is het omvallen van een grote bank, binnen of buiten de VS. Dat kan een kettingreactie teweeg brengen die ook Amerikaanse banken zal raken. Het betalingsverkeer kan daar misschien hinder van ondervinden, mogelijk werken creditcards dan niet meer.

Over de dollarhegemonie

De Amerikaanse dollar zal niet meer het middelpunt blijven voor inteationaal betalingsverkeer. De inteationale handel zal gedecentraliseerd worden en mijn belangrijkste bron, die werkt aan het ontwerp van een oplossing, heeft zelf gezegd dat zijn team bezig is met het maken van en plan voor het vervangen van de petrodollar. Hij is een van de weinigen Westerlingen die in 2010 aanwezig was bij een conferentie voor meer dan 200 miljardairs uit de Arabische wereld. Tijdens deze conferentie, die werd gehouden in in Abu Dhabi, sprak men over het vervangen van de petrodollar.

Over het decentraliseren van het betalingsverkeer

Niet alle wereldwijde handel zal gaan via een Amerikaans of Westers banksysteem, maar vaker rechtstreeks tussen koper en verkoper. Ook zal er vaker waarde voor waarde verhandeld worden, in plaats van waarde in ruil voor geld (claims op waarde). Ook zullen er meer verschillende valuta gebruikt worden in de inteationale handel. Denk aan hele grote ruilsystemen, waarin handelsblokken de spullen uitwisselen die ze meer kunnen produceren dan ze nodig hebben. De landen die hier niet aan mee kunnen doen (die de rest van de wereld te weinig te bieden hebben) zullen door een valutacrisis gaan. De vraag naar de valuta van deze landen zal elders in de wereld zeer gering zijn.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo