De Chinese beurs ging gisteren met bijna 7% onderuit en maakte daarmee de slechtste start van een nieuw jaar ooit. Vandaag was de rust ogenschijnlijk alweer teruggekeerd, want de Shanghai Stock Exchange wist het verlies vandaag beperkt te houden tot ongeveer een kwart procent. Maar dat was geen natuurlijke gang van zaken, want Bloomberg bericht dat er dinsdag weer verschillende staatsfondsen actief waren om de aandelenkoersen te ondersteunen.

Chinese beleidsmakers hebben met een gecoördineerde actie een verdere daling van de beurs weten te voorkomen. Zij gaven staatsfondsen de opdracht aandelen te kopen en besloten daarnaast het verkoopverbod op aandelen voor grote aandeelhouders als pensioenfondsen met een week te verlengen. Het verkoopverbod, dat in 2016 zou worden opgeheven, is opnieuw in werking gesteld tot tenminste 8 januari. Dit verbod geldt voor aandelenhouders die een belang groter dan 5% hebben in een beursgenoteerde Chinese onderneming.

Interventies

Interventies op de Chinese aandelenmarkt moeten paniek op de beurs voorkomen, maar tegelijkertijd ondermijnen deze acties van de autoriteiten het vertrouwen. China heeft zich voorgenomen minder te interveniëren in de financiële markten en meer aan de vrije markt over te laten, maar iedere keer als er paniek dreigt voelt de regering blijkbaar de noodzaak zich met de markten te bemoeien.

“De markten hebben hulp gekregen van staatsfondsen en dat zal de aandelenkoersen op korte termijn ondersteunen. Echter, op de lange termijn zal de markt op eigen benen moeten staan. Ze kan niet altijd blijven vertrouwen op de overheid”, zo verklaarde Wang Zheng van Jingxi Investment Management Co tegenover Bloomberg.

Verkoopverbod

Als gevolg van het verkoopverbod zijn volgens Goldman Sachs ongeveer $185 miljard aan Chinese aandelen op dit moment onverkoopbaar. Niet alleen in China, maar ook in de rest van de wereld, is er veel kritiek op deze opnieuw ingevoerde maatregel. Het voornemen om de Chinese aandelenmarkt meer open te stellen voor buitenlandse investeerders wordt gedwarsboomd door via de achterdeur weer nieuwe handelsbeperkingen op te leggen. Afgelopen zomer werd het verkoopverbod in werking gesteld om de crash van de Chinese beurs af te remmen. Ook werden pensioenfondsen opgeroepen om geen aandelen te verkopen.