Italiaanse rente naar laagste niveau in een jaar

De rente op Italiaanse staatsobligaties zakte deze week naar het laagste niveau in een jaar tijd. De koers van de 10-jaars obligatie steeg voor de derde dag op rij, gesteund door het opkoopprogramma van de ECB. Door de steunaankopen van de centrale bank ontstaat er een kunstmatige schaarste aan schuldpapier, waardoor de prijzen verder opgedreven worden en de rente daalt.

“De markt wordt op dit moment ondersteund door beleggers die op zoek zijn naar rendement in een omgeving van zeer lage rentes”, zo verklaarde Nick Stamenkovic van obligatiehandelaar RIA Capital tegenover Bloomberg. “We zien meer ruimte voor een verdere daling van de spread tussen Italiaans en Duits schuldpapier”, zo voegde hij eraan toe.

italian-bond-yield

Opkoopprogramma ECB duwt rente Italiaanse obligaties verder omlaag (Bron: Bloomberg)

Bijna gratis lenen

De Italiaanse 10-jaars rente daalde met vier basispunten naar 1,2%, het laagste niveau sinds maart 2015. De Duitse 10-jaars rente is ook uitzonderlijk laag, dit schuldpapier levert effectief een rendement van slechts 0,14% op.

Europese regeringen kunnen vandaag de dag bijna gratis lenen dankzij het stimuleringsprogramma van de ECB. Van directe monetaire stimulering is nog geen sprake, maar het is duidelijk zichtbaar dat overheden wel volop profiteren van het opkoopprogramma en de lage rente. Maar de Europese burger wordt er niet veel beter van, want die ziet het rendement van zijn of haar pensioenbelegging even hard dalen.

Tijdens de Europese schuldencrisis in 2011 en 2012 steeg de rente op Italiaanse staatsleningen, net als die van Spanje en Portugal, nog naar een kritiek niveau van bijna 7%.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders