Grafiek: Hoe de inflatie uw koopkracht uitholde

Sinds 1971 is de dollar losgekoppeld van goud, met als gevolg een structureel hogere inflatie. Onderstaande grafiek laat de prijsstijging van een mandje goederen (CPI) zien over een periode van meer dan 200 jaar. De rode balkjes geven de nominale prijsontwikkeling weer, de blauwe lijn daaronder de jaarlijkse inflatie. U ziet hoe die paar procenten op jaarbasis over een langere termijn aanzwellen tot een gigantische prijsstijging! Klik op de grafiek voor een grotere versie.

Prijsontwikkeling in de VSInflatie in de Verenigde Staten explodeerde vanaf 1971 (Bron: Finaeon, via Ritholtz)

5 gedachten over “Grafiek: Hoe de inflatie uw koopkracht uitholde

  • 30 augustus 2013 om 14:44
   Permalink

   Ik ben al op zoek geweest naar data, maar ik kon het niet zo snel vinden. Duik ik verder in, want dat is natuurlijk een belangrijk gegeven voor de koopkrachtontwikkeling.

   Beantwoorden
 • 30 augustus 2013 om 15:28
  Permalink

  of voor sommige mensen, de hoogte van de uitkeringen

  Beantwoorden
  • 1 september 2013 om 13:13
   Permalink

   Inflatie meten aan de hand van een mandje goederen/diensten is sowieso uitermate arbitrair. Maar koopkracht is ook niet te meten aan de hand van de goudprijs, omdat goud simpelweg niet voor iedereen is weggelegd. In dat opzicht moeten we altijd de verschillende cijfers naast elkaar zetten om een benadering te krijgen van de koopkrachtontwikkeling.

   Beantwoorden
 • 1 september 2013 om 22:22
  Permalink

  Het is ook algemeen bekend dat CPI niet de beste maatstaf is voor inflatie, aangezien het grootste deel van je inkomen, woonlasten, niet meegenomen wordt. De RPI index doet dit wel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.