Zwitserse politici willen 5.000 Franc biljet invoeren

We horen de laatste tijd meer geluiden dat overheden en centrale banken grote bankbiljetten willen afschaffen, maar er zijn ook mensen die zich juist tegen deze beweging verzetten. Twee Zwitserse politici gaan in de verdediging en doen een oproep om juist een groter bankbiljet te introduceren. Zij zijn van mening dat er naast het grootste biljet van 1.000 Franc (omgerekend iets meer dan €900) ook een nieuw briefje van 5.000 Franc in omloop gebracht moet worden. Met grotere bankbiljetten kan contant geld makkelijker dienst doen als veilige haven voor spaarders, zo is de redenering.

Politici Philip C. Brunner en Brandenberg Manuel vrezen dat contant geld op een dag geheel afgeschaft zal worden om plaats te maken voor elektronisch betalingsverkeer. Het afschaffen van bankbiljetten is volgens het tweetal een poging de individuele vrijheden van burgers te verzwakken en de controle op de bevolking te versterken. “In deze context is contant geld vergelijkbaar met het dienstwapen dat iedere burger soldaar in Zwitserland in huis heeft. Deze objecten zijn er om staatscontrole over de privézaken van burgers te vertragen”, zo verklaren de twee politici uit een agrarische regio van Zwitserland.

Een woordvoerder van de Zwitserse centrale bank, Walter Meier, liet weten de zorgen van de twee politici niet te delen. Hij verklaarde tegenover het Zwitserse 20min dat de centrale bank het mandaat heeft voldoende liquiditeit te verschaffen. Hij liet weten dat er geen plannen zijn om een 5.000 Franc biljet in te voeren, maar dat er evenmin plannen zijn om het 1.000 Franc biljet uit omloop te halen.

Lees ook:

5000-franc

Zwitserse politici willen een groter 5.000 Franc biljet invoeren

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders