Japanse minister: Nikkei moet eind maart 17% hoger staan

Het is sowieso al opmerkelijk dat de minister van Economische Zaken iets te vinden heeft over de aandelenmarkt, want dat is in Europese landen niet zo gebruikelijk. Het impliceert namelijk dat de regering daar invloed kan uitoefenen en dat ze er een oordeel over heeft. In Japan is dat niet meer aan de orde, want onder leiding van de nieuwe premier Shinzo Abe gaat Japan vol in de aanval in de wereldwijde valutaoorlog. De regering ondermijnt de waarde van de munt door de perceptie van het publiek te beinvloeden (het streven van een hogere inflatie uitspreken), terwijl de centrale bank van Japan haar bijdrage levert door de economie te stimuleren met nieuw geld.

Als gevolg van het nieuwe beleid van Shinzo Abe is de Japanse yen al behoorlijk weggezakt tegenover andere valuta zoals de euro en de Amerikaanse dollar. Onlangs plaatsen we op Marketupdate een aantal wereldkaartjes die de ontwikkeling van de wisselkoers tussen landen liet zien. Hieruit viel op te maken dat Japan momenteel leidend is in de valutaoorlog die wereldwijd gevoerd wordt. Een neveneffect van de zwakkere munt is een stijging in de prijs (niet te verwarren met waarde) van aandelen, obligaties andere financiele activa en natuurlijk edelmetalen.

Nikkei stijgt door zwakke yen

Al sinds september vorig jaar is de Nikkei index aan het stijgen en afgelopen week leverde dat het hoogste niveau op sinds 2008. Dat is nog niet genoeg, als we de Japanse minister mogen geloven. Hij zei letterlijk het volgende in de Japan Times: “We willen (nieuwe) stappen blijven zetten die helpen om de aandelenkoersen omhoog te krijgen”. Daarbij verwees hij naar de kepunten van de Liberale Democratische Partij, namelijk de promotie van krachtige monetaire verruiming, meer overheidsuitgaven en meer investeringen in de private sector.

De stijging van de Nikkei index is vooamelijk gedreven door de verwachting dat de yen nog meer aan waarde zal verliezen en dat de zwakkere yen Japanse bedrijven kan helpen met een expansie van de export. Afgelopen maandag was er geen handel op de Nikkei index, maar vandaag konden beleggers eindelijk anticiperen op de uitlating van minister Akira Amari. Al bij de opening van de handel schoot de Nikkei met 1,7% omhoog. Gedurende de dag liep de winst op tot 2,7%, maar in het laatste uur van de handel werd een deel van koersstijging weer ongedaan gemaakt. Uiteindelijk sloot de Nikkei vandaag op 11.369,12 punten, een stijging van 1,94% ten opzichte van de slotkoers van vrijdag.

Afgelopen week zakte de Nikkei index nog twee dagen op rij. Volgens econoom Koichi Kurose van de Resona Bank in Tokyo zal de Nikkei index in maart of april de grens van 12.000 punten bereiken. “Beleggers verhogen hun verwachtingen over wat de Bank of Japan zal gaan doen, want ze is nog niet overgegaan op grootschalige monetaire verruiming”.

Nikkei index steeg vandaag met 1,7% bij opening (Bron: Google Finance)

Nikkei versus goud

De Japanse beleidsmakers kunnen de Nikkei omhoog praten, maar ze hebben geen controle over de stijging van de goudprijs. Iedere Japanner die goud in de portefeuille had behaalde, uitgedrukt in Japanse yen, een koersrendement dat nog hoger was dan het rendement op aandelen. Vanaf 2000 heeft de Nikkei index netto alleen maar aan waarde verloren tegenover goud, het stuk metaal dat niets produceert en dat geen dividend of rente uitkeert. Deze grafiek plaatste ik vorige week op Marketupdate. De stijging van de Nikkei was tot en met 6 februari nog niet zichtbaar.

Politici en bankiers kunnen u altijd meer valuta (of in dit geval aandelenkoersen) beloven, maar wat ze nooit zullen doen is meer goud (waarde) beloven. Onderstaande grafiek is daar een illustratie van.

Japanse Nikkei in goud, al vanaf 2000 in een bear market

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.