Venezuela haalt drie nullen van bankbiljetten

Venezuela doorloopt alle stappen van een hyperinflatie en is nu aanbeland bij het punt waarop er nullen van bankbiljetten worden gehaald. Niet dat daarmee het onderliggende probleem wordt aangepakt, maar het maakt het communiceren van prijzen op korte termijn wel iets eenvoudiger. De Venezolaanse president Nicolas Maduro maakte vandaag bekend dat er met ingang van 4 juni drie nullen van de biljetten worden weggehaald. Deze maatregel zal volgens hem geen effect hebben op de waarde van de bolivar.

Het schrappen van drie nullen illustreert de ineenstorting van de bolivar, de munteenheid van Venezuela. Sinds het aantreden van president Maduro in april 2013 is de waarde van de bolivar op de zwarte markt met 99,99% gedaald ten opzichte van de dollar. Had je destijds voor $100 aan Venezolaanse bolivar in een lade gelegd, dan was daar een kleine vijf jaar later nog maar één dollarcent aan koopkracht van overgebleven.

Hyperinflatie in Venezuela

De economie van Venezuela gaat al een paar jaar gebukt onder hyperinflatie. De combinatie van een niet-functionerend socialistisch beleid en de daling van de olieprijs brachten het land met grote ondergrondse olie- en goudreserves aan het randje van de afgrond. Door een verwaarlozing van de olie-industrie wordt er minder olie geëxporteerd en daardoor komen er minder dollars binnen die nodig zijn om de import van andere goederen te financieren.

Toen het land door haar valutareserves heen raakte besloot ze een deel van haar goudvoorraad te verpanden, maar omdat het tekort aan dollars aanhield moest het land dit goud uiteindelijk alsnog verkopen. Dat terwijl Venezuela onder leiding van president Hugo Chávez in 2011 nog vol trots een deel van haar goudvoorraad uit Londen repatrieerde.

Door de hyperinflatie zijn er grote tekorten ontstaan aan voedsel en medicijnen, met grote sociale onrust tot gevolg. Ook ontvluchten veel mensen het land, omdat ze niet verwachten dat de economische situatie in hun land snel zal verbeteren. Er wordt dan ook uitgekeken naar de presidentsverkiezingen die over een kleine twee maanden zal plaatsvinden. Een van de kandidaten uit de oppositie heeft voorgesteld de eigen munteenheid helemaal los te laten en over te stappen op de Amerikaanse dollar als binnenlands betaalmiddel. Het is de vraag of de bevolking daarop zit te wachten…

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders