S&P verhoogt druk op eurozone

Hiermee wordt in navolging van de Europese probleemlanden nu ook de kredietwaardigheid van de triple “A”landen; Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Finland en Oostenrijk in twijfel getrokken. Volgens de kredietbeoordelaar zijn de economische en politieke problemen binnen de eurozone inmiddels van dermate grote dat zelfs de meest financieel “gezonde” landen van de Eurozone in de problemen zouden kunnen komen. De kredietbeoordelaar spreekt een negatief vooruitzicht voor de kredietbeoordelingen van de de vijftien landen uit. Een negatief vooruitzicht betekent dat er een kans van 50% is dat de landen binnen 90 dagen worden afgewaardeerd. 

S&P waarschuwt dat de kredietwaardigheid van alle landen verlaagd kan worden met minstens één stap. Landen als Duitsland, Oostenrijk, België, Nederland en Finland hangt een afwaardering van één stap boven het hoofd, de andere landen zouden met twee stappen kunnen worden verlaagd. De markt hield al enige tijd rekening met een afwaardering van de Franse kredietwaardigheid maar het in twijfel trekken van de Duitse kredietwaardigheid is nieuw. De overige twee leden van de eurozone zijn Cyprus en Griekenland. Cyprus heeft al een negatief vooruitzicht en Griekenland zijn kredietwaardigheid heeft al een CC status. S&P verlaagde afgelopen zomer ook de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten met één stap van AAA naar AA+.

De kredietbeoordelaar maakte de waarschuwing bekend in aanloop naar de eurotop van 9 december. Op de top wilt Merkozy de Europese lidstaten verleiden om een nieuw EU-verdrag te tekenen met daarin strengere begrotingsmaatregelen. Ze hebben de hoop dat dit de onrustige markten zal kalmeren en in de toekomst een herhaling van de huidige eurocrisis wordt voorkomen. S&P stelde dat ze zo snel mogelijk na de eurotop de zes landen zal toetsen. Volgens S&P zou het gebrek aan progressie omtrent het aanpakken van de eurocrisis een reflectie kunnen zijn van structurele zwakheden in het besluitvormingsproces van de EU en de eurozone. 

 
Een afwaardering van één of meer van de zes Europese landen met de “triple A” waardering maakt het voor het Europese noodfonds EFSF nog moeilijker om aan financiering te komen. Het fundament van dit fonds bestaat namelijk uit garanties van deze zes “triple A” landen. Kredietbeoordelaars vragen zich ook af wie de rekening van een nieuw Europees reddingsplan zullen betalen.
 
 
Een eventuele afwaardering van de “triple A” waardering van Frankrijk of Duitsland zou de lijst van “veilige” obligaties opnieuw korter maken. Zoals in de onderstaande grafiek te zien is wordt deze lijst de afgelopen jaren in rap tempo kleiner. Wellicht dat er in de nabije toekomst geen sprake meer zal zijn van zogenaamde “veilige” beleggingen.
 
 
Bronnen:
 
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo