Bank of Japan wil rente verlagen met aankoop staatsobligaties

Kuroda zei dat het één van de beleidsopties van de centrale bank is om de looptijd van de staatsobligaties die ze koopt op te rekken van drie naar vijf jaar. Ook gaf de gouveeur van de Bank of Japan aan dat de centrale bank ook meer riskante financiële activa kan kopen, maar daar zouden de negen leden van het bestuur van de centrale bank zich eerst over moeten buigen.

“We gaan nauwkeurig onderzoeken wat de meest effectieve stap is, zodat we volledig gebruik maken van de capaciteiten die de Bank of Japan heeft”, zo verklaarde Kuroda dinsdag in het Japanse parlement tijdens de halfjaarlijkse toelichting van het beleid van de centrale bank en de toestand van de economie.

Alles doen wat mogelijk is

Kuroda zegt er alles aan te doen wat binnen haar mogelijkheden ligt om de 2% inflatie te bereiken, maar dat het uitbreiden van de monetaire basis – of geld op bankrekeningen – alleen niet genoeg is. “Monetaire verruiming heeft een zeker effect op de economie, maar we moeten niet alleen op dat effect vertrouwen”. De gouveeur van de Bank of Japan benadrukte de noodzaak van de centrale bank om zich te richten op bezittingen die het meest effectief de kosten van het lenen en de risicopremie omlaag kunnen brengen.

“De Bank of Japan zal haar balans uitbreiden door staatsobligaties met een langere looptijd te kopen. Door aankopen te diversificeren richting schuldpapier met een langere looptijd kan de rentecurve omlaag gebracht worden”, zo lichtte hij toe. Naast staatsobligaties met een looptijd van drie jaar zullen nu ook exemplaren met een looptijd van vijf jaar aan de balans worden toegevoegd, zo schrijft Reuters.

Kuroda heeft zich geschikt naar de wens van de Japanse president Shinzo Abe om een agressiever monetair beleid te voeren dat de inflatie verder moet aanjagen. De vorige gouveeur van de Bank of Japan hield zijn poot stijf en moest uiteindelijk het veld ruimen voor Kuroda, die wat minder moeite heeft met het aanzetten van de geldpers.

Wisselkoersbeleid

De Japanse premier spreekt van het stoppen van de deflatie. Sinds juli vorig jaar was er iedere maand sprake van een negatiefe jaar-op-jaar prijsontwikkeling. Toch valt niet te ontkennen dat de Japanse premier ook een actief wisselkoersbeleid voert. Door steeds te benadrukken dat de inflatie omhoog moet en dat de centrale bank daarvoor zal zorgen drijft hij valutahandelaren uit de yen. Sinds begin oktober vorig jaar heeft de Japanse valuta al bijna 20% van haar waarde verloren ten opzichte van de dollar en de euro. Vooralsnog blijkt de strategie van een goedkope yen nog geen vruchten af te werpen, want de afgelopen twee maanden zag het land een tekort op de handelsbalans.

Kuroda zorgt dat er genoeg geld gedrukt wordt door de Japanse centrale bank (

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.