Ierland schrijft obligaties van 100 jaar uit

Ierland heeft nieuwe staatsobligaties met een looptijd van 100 jaar uitgeschreven, zo bericht Bloomberg. De uitgifte van deze ‘century bonds’ komt slechts drie jaar nadat Ierland haar monetaire soevereiniteit terugkreeg door nee te zeggen tegen een nieuw bailout programma. Het Ierse ministerie van Financiën haalde in totaal €100 miljoen op met deze lening, die pas in het jaar 2116 afgelost zal worden.

irelandDe uitgifte van 100-jaars obligaties bewijst dat de financiële markten weer vertrouwen hebben in de Ierse regering. In 2011, toen de financiële crisis in Ierland haar hoogtepunt bereikte, vroeger beleggers een vergoeding van 14,2% voor een Ierse staatslening met een looptijd van 10 jaar. Vandaag de dag, slechts vijf jaar verder, is de rente op diezelfde 10-jaars lening gedaald tot slechts 0,7%. De rente op deze honderd jaars lening is slechts 2,35%.

Vorig jaar had Mexico de primeur met de uitgifte van een 100-jaars obligatie. Interessant detail: ook deze langlopende lening werd in euro’s uitgegeven. Wat zou u als langetermijnbelegger eerder doen? Deze obligaties van honderd jaar in de portefeuille of toch liever fysiek goud kopen?

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *