Het rendement op Duitse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar is deze week voor het eerst in de geschiedenis onder nul gedoken. Dat betekent dat je nu geld bij moet leggen als je het schuldpapier gedurende de volledige looptijd in bezit wilt houden. De daling van de rente is niet alleen het gevolg van het ECB-beleid, maar ook van toenemende zorgen over de Brexit. Een vertrek van het Verenigd Koninkrijk kan de financiële markten flink opschudden en daarom zijn beleggers alvast aan het voorsorteren op traditionele veilige havens zoals de Duitse staatsobligaties.

De negatieve rente op Duits schuldpapier is een belangrijk gegeven, omdat het de meest liquide en meest verhandelde staatsobligaties zijn binnen de Eurozone. Ze worden gezien als een soort referentiepunt voor de obligatiemarkt. Nu ook deze onder nul gezakt is zullen meer vermogensbeheerders zich nog eens achter de oren krabben, want de obligatiekoersen staan juist bijzonder hoog. Waarom zouden beleggers nog meer geld betalen voor een staatsobligatie, als deze geen enkel rendement meer oplevert? En hoe waardeer je een staatsobligatie als de verwachte opbrengst negatief is?

10-year-bond-yield

Rente op Duitse staatsobligaties met looptijd van 10 jaar negatief (Grafiek via Bloomberg)

$10 biljoen aan staatsobligaties met negatieve rente

Het totaal aan staatsobligaties met een negatieve rente is al opgelopen naar $10 biljoen. Dat is nog nooit eerder in de geschiedenis voorgekomen. Volgens obligatiebelegger Bill Gross kan dat niet anders dan slecht aflopen. Hij vergelijkt de obligatiemarkt van vandaag de dag met een ‘supernova’ die vroeg of laat zal exploderen. Gross werkte jarenlang als vermogensbeheerder voor Pimco, het grootste obligatiefonds ter wereld. Hij beheert nu een vermogen van $1,4 miljard voor het Janus Global Unconstrained Bond Fund.

Lees ook: