Italië leent €2 miljard tegen negatieve rente

Italië heeft onlangs voor €2 miljard aan obligaties tegen een effectieve rente van -0,337% op de markt gebracht. Dat betekent dat beleggers meer voor het schuldpapier betalen dan wat ze gedurende de gehele looptijd aan aflossing plus rente zullen ontvangen. Voeg je daar ook nog het effect van inflatie aan toe, dan is het effectieve rendement van deze obligaties nog lager.

Beleggers nemen genoegen met een negatieve rente, omdat er een schrijnend tekort is aan schuldpapier met een hoge kredietstatus. De kortlopende leningen aan Italië worden door kredietbeoordelaars nog steeds als relatief veilig beschouwd, wat betekent dat beleggers en andere financiële instellingen deze obligaties als onderpand kunnen gebruiken voor grote transacties.

Het tekort aan veilig schuldpapier en de extreem lage rente die daar het gevolg van is wordt mede veroorzaakt door het opkoopprogramma van de ECB, want de centrale bank haalt juist deze staatsobligaties met de hoogste kredietstatus met miljarden euro’s tegelijk uit de markt. En daarmee geeft de centrale bank impliciet steun aan overheden in de Eurozone.

Lees ook:

4 gedachten over “Italië leent €2 miljard tegen negatieve rente

 • 28 november 2017 om 08:08
  Permalink

  Bizar, Italië is praktisch failliet, industrie is weggezakt, armoede is torenhoog en het land is overspoeld met afrikanen welke rotzooi verkopen op elke hoek van de straat!!

  Beantwoorden
  • 28 november 2017 om 11:48
   Permalink

   Gaat vanzelf een keer mis. Dit financiële systeem op basis van staatsobligaties is volkomen disfunctioneel geworden. Kwestie van tijd voordat we in gaan zien dat de keizer geen kleren aan heeft. Waarom zou je nog spaargeld naar de bank brengen voor 0% rente?

   Beantwoorden
   • 29 november 2017 om 19:32
    Permalink

    niet doen.

    Dit leidt naar neg. rente op banksaldi.

    Zodra als bij donderslag contant betalen praktisch onmogelijk/verboden is, en de wereldmunt ingevoerd, is het incasseren van neg. rente helemaal een eitje.

    Bankiers azen al 100 jaar op de totalitaire wereldstaat.

    Kijk, deze (vermeende) schuldpositie van Italië is – uiteraard – gerekend buiten de aftap-functie van de mafia.

    Wat zal ’t bedragen, 10%, 20% van het BNP?

    Geen geheim voor de Italiaanse overheden natuurlijk. Ze doen er allemaal aan mee. De veroordeelde Berlusconi komt n.b. weer terug op het politieke TONEEL.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Controversies_surrounding_Silvio_Berlusconi
    Hij gebruikt Lega Norte, en Cinque Stelle als opstap om zich er weer tussen te wringen. Hij zal de touwtjes in handen nemen, spotten met z’n ‘bruikbare idioten’. Sluw persoon. Gevaarlijk. Blij zal hij het hele land over de rand kieperen.

    Beantwoorden
    • 4 december 2017 om 08:27
     Permalink

     nee, nee, Berlusconi is in hart een fascist, hij zal proberen Italië te redden net als Mussolini deed in 1922!

     Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.