Italië leent €2 miljard tegen negatieve rente

Italië heeft onlangs voor €2 miljard aan obligaties tegen een effectieve rente van -0,337% op de markt gebracht. Dat betekent dat beleggers meer voor het schuldpapier betalen dan wat ze gedurende de gehele looptijd aan aflossing plus rente zullen ontvangen. Voeg je daar ook nog het effect van inflatie aan toe, dan is het effectieve rendement van deze obligaties nog lager.

Beleggers nemen genoegen met een negatieve rente, omdat er een schrijnend tekort is aan schuldpapier met een hoge kredietstatus. De kortlopende leningen aan Italië worden door kredietbeoordelaars nog steeds als relatief veilig beschouwd, wat betekent dat beleggers en andere financiële instellingen deze obligaties als onderpand kunnen gebruiken voor grote transacties.

Het tekort aan veilig schuldpapier en de extreem lage rente die daar het gevolg van is wordt mede veroorzaakt door het opkoopprogramma van de ECB, want de centrale bank haalt juist deze staatsobligaties met de hoogste kredietstatus met miljarden euro’s tegelijk uit de markt. En daarmee geeft de centrale bank impliciet steun aan overheden in de Eurozone.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Italië leent €2 miljard tegen negatieve rente

  • Bizar, Italië is praktisch failliet, industrie is weggezakt, armoede is torenhoog en het land is overspoeld met afrikanen welke rotzooi verkopen op elke hoek van de straat!!

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Gaat vanzelf een keer mis. Dit financiële systeem op basis van staatsobligaties is volkomen disfunctioneel geworden. Kwestie van tijd voordat we in gaan zien dat de keizer geen kleren aan heeft. Waarom zou je nog spaargeld naar de bank brengen voor 0% rente?

      Beantwoorden
      • Richard Groen

        niet doen.

        Dit leidt naar neg. rente op banksaldi.

        Zodra als bij donderslag contant betalen praktisch onmogelijk/verboden is, en de wereldmunt ingevoerd, is het incasseren van neg. rente helemaal een eitje.

        Bankiers azen al 100 jaar op de totalitaire wereldstaat.

        Kijk, deze (vermeende) schuldpositie van Italië is – uiteraard – gerekend buiten de aftap-functie van de mafia.

        Wat zal ’t bedragen, 10%, 20% van het BNP?

        Geen geheim voor de Italiaanse overheden natuurlijk. Ze doen er allemaal aan mee. De veroordeelde Berlusconi komt n.b. weer terug op het politieke TONEEL.
        https://en.wikipedia.org/wiki/Controversies_surrounding_Silvio_Berlusconi
        Hij gebruikt Lega Norte, en Cinque Stelle als opstap om zich er weer tussen te wringen. Hij zal de touwtjes in handen nemen, spotten met z’n ‘bruikbare idioten’. Sluw persoon. Gevaarlijk. Blij zal hij het hele land over de rand kieperen.

        Beantwoorden
        • nee, nee, Berlusconi is in hart een fascist, hij zal proberen Italië te redden net als Mussolini deed in 1922!

          Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo