De Chinese yuan wordt in 2018 de derde grootste munt ter wereld na de dollar en de euro. Dat zei Xiang Songzuo, vicevoorzitter van het International Monetary Institute (IMI) afgelopen zondag tijdens een bijeenkomst van het IMF in Beijing. Hij verwacht dat de Chinese munt de komende jaren de Japanse yen en het Britse pond voorbij zal streven en daarmee plek drie zal veroveren in de ranglijst van meest gebruikte valuta in het betalingsverkeer.

De Chinese autoriteiten hebben de afgelopen jaren veel stappen gezet richting het internationaliseren van de yuan, maar er is nog een lange weg te gaan voordat de munt even belangrijk is als de euro en de dollar. De Chinese yuan was in juni 2015 op de zesde meest gebruikte munt in het wereldwijde betalingsverkeer, maar door tal van valutaswaps stappen steeds meer handelspartners van China over op de renminbi.
Chinese yuan als handelsmunt

China heeft al valutaswaps met 36 verschillende landen met een totaal volume van 3,3 biljoen yuan, dat is omgerekend bijna $500 miljard. Door deze valutaswaps is het voor bedrijven in andere landen goedkoper en eenvoudiger om betalingen in de Chinese munt af te rekenen. Transacties die in het verleden in Amerikaanse dollars afgerekend werden kunnen door valutaswaps ook eenvoudig in de lokale munt afgehandeld worden.

china-yuan-us-dollarDe internationalisering van de Chinese yuan is een langdurig proces dat in verschillende stappen doorlopen wordt. Zo voltooide China in oktober 2015 de eerste fase van een nieuw internationaal betalingssysteem. In november 2015 werd de Chinese munt eindelijk opgenomen in de SDR, een symbolische stap van het IMF richting het erkennen van de yuan als internationale handelsmunt.

De volgende stap is om de Chinese kapitaalmarkt meer open te stellen voor buitenlandse investeerders, zodat de rest van de wereld meer mogelijkheden krijgt om te beleggen in financiële activa die in yuan genoteerd staan. De Chinese yuan zal op termijn ook profiteren van de ontwikkeling van de ‘Silk Road’, een nieuwe handelsroute die de handel binnen het Euraziatische continent moet bevorderen en waarmee het land een snellere toegang krijgt tot de Europese markt.