Deutsche Bank 7% lager op de beurs

Het aandeel van Deutsche Bank is vandaag met ruim 7% gezakt naar een historisch dieptepunt van €14,03. Beleggers maken zich meer zorgen over de degelijkheid van deze bank met een balanstotaal dat vele malen groter is dan de omvang van de Duitse economie. Afgelopen maandag rapporteerden analisten van CreditSights dat de grootste bank van Duitsland volgend jaar mogelijk niet alle obligatiehouders kan terugbetalen. Dit jaar is het aandeel van de bank op de Duitse beurs al met 35% gedaald, veel meer dan de 20% daling voor de Euro Stoxx index van Europese bankaandelen.

De toenemende druk op de bank is ook zichtbaar in de risicopremie die beleggers moeten betalen om zich te verzekeren tegen een default van de bank. In 18 dagen tijd is deze risicopremie verdubbeld naar een hoogtepunt van 240 basispunten (zie onderstaande grafiek). Dat zijn premies die we tot voor kort alleen zagen bij banken als het Italiaanse Unicredit en het Duitse Commerzbank.

cds-deutsche

Prijs van een verzekering tegen default Deutsche Bank is dit jaar verdubbeld (via @AlasdairPal)

Deutsche Bank in moeilijkheden?

De obligaties van Deutsche Bank waar analisten zich zorgen over maken de zogeheten coco’s (contingent convertible capital instruments). Dit zijn converteerbare obligaties waar beleggers een relatief hoge rentevergoeding van 6% op krijgen. Het risico dat deze leningen mogelijk niet afbetaald worden zit al in de prijs verwerkt, want deze schuldpapieren werden vandaag voor een kwart minder dan de nominale waarde verhandeld. De bank mag deze obligaties omzetten in bankaandelen, wanneer de bank onvoldoende kapitaal op de balans heeft staan.

Vorig jaar rapporteerde Deutsche Bank nog een verlies van €6,7 miljard. Ook wordt er al jaren gesproken over de grote blootstelling aan risicovolle derivaten die de bank zou hebben. Beleggers die het niet vertrouwen doen de aandelen in de verkoop.

Deutsche Bank verliest 7% op de beurs

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders