Het Verenigd Koninkrijk plaatst als eerste Westerse land een obligatieveiling voor Chinese yuan, zo maakte de Britse minister van Financiën George Osborne afgelopen vrijdag bekend. Het land wil haar financiële banden met de grootste economie van Azië versterken en levert een bijdrage door Chinese yuan te lenen. Onlangs sloten China en het verenigd Koninkrijk een aantal handelsovereenkomsten ter waarde van £2,4 miljard.

“Ik kan melden dat de Britse regering de eerste is buiten China die obligaties uitschrijft in de Chinese valuta”, zo verklaarde Osborne tijdens een jaarlijkse financiële meeting tussen beide landen. “We hebben in het verleden al obligaties in Amerikaanse dollars uitgeschreven. Nu schrijven we er een uit in Chinese renminbi”. De obligatie wordt nog dit jaar uitgeschreven en heeft als doel de buitenlandse valutareserve van de regering te versterken.

Internationalisering yuan

De Chinese regering schuift de yuan steeds meer naar voren als alternatieve handelsmunt voor de Amerikaanse dollar. Ook in Europa krijgt de munt meer voet aan de grond, want China ondertekende reeds valutaswaps met het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en de Europese Centrale Bank. De Britse hoofdstad moet zelfs een handelscentrum worden voor Chinese yuan, net als het financiële centrum van Frankfurt in Duitsland.

De Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) is de eerste Chinese bank die met een volwaardige banklicentie aan de slag kan in Londen. De eerste Britse financial die dit privilege krijgt in het financiële centrum van China is Lloyd’s, aldus Reuters.

A man walks past an advertisement promoting China's renminbi (RMB) or yuan ,US dollar and Euro exchange services at money exchange in Hong Kong

Britse regering gaat Chinese yuan lenen (Afbeelding van Tyrone Siu voor Reuters)