Nieuwe valutaswap ECB en Chinese centrale bank

Op de website van de ECB lezen we vandaag dat er een nieuwe valutaswap tot stand is gekomen tussen de ECB en de Chinese centrale bank, de People’s Bank of China (PBoC). De swap heeft een omvang van €45 miljard en 350 miljard yuan (omgerekend ruim €42 miljard) en heeft een looptijd van drie jaar. Met deze valutaswap garandeert het Eurosysteem een goede beschikbaarheid van Chinese yuan en kan de Chinese centrale bank de banken en bedrijven in haar eigen land voorzien van voldoende euro’s.

Valutaswap

Deze valutaswap is vastgesteld in het kader van snel groeiende handel tussen de eurozone en China, handel die steeds vaker in euro’s en yuan wordt afgerekend in plaats van Amerikaanse dollars. Door een goede beschikbaarheid van yuan en euro’s te garanderen stimuleren e ECB en de PBOC het gebruikt van hun eigen munt als alternatief voor de dollar. Ook draagt de valutaswap bij aan het waarborgen van de stabiliteit op de financiële markten. Schokken in de wereldeconomie en in het financiële systeem kunnen met deze valutaswap beter opgevangen worden. De 350 miljard Chinese yuan waar het Eurosysteem over kan beschikken zijn via de nationale centrale banken bereikbaar voor alle landen die bij de Eurozone zijn aangesloten. Dat zijn er momenteel achttien.

China worstelt zich los van de dollar

De valutaswap versterkt de handelsrelatie tussen Europa en China en bewijst de toegevoegde waarde van de Europese muntunie. Tegelijkertijd past de komst van deze valutaswap in een wereldwijde trend om het gebruik van Amerikaanse dollars te omzeilen in onderlinge handel. We zetten een aantal headlines voor u op een rij, zodat u het grote plaatje wat scherper ziet.

Valutaswap tussen ECB en Chinese centrale bank

Valutaswap tussen ECB en Chinese centrale bank gereed

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *