ECB bezorgd over slechte leningen Italiaanse banken

Daniele Nouy, hoofd van de afdeling bankentoezicht bij de Europese Centrale Bank, houdt deze week crisisoverleg met de Italiaanse centrale bank en de top van het Italiaanse bankwezen. Het belangrijkste onderwerp op de agenda is de grote hoeveelheid slechte leningen op de Italiaanse bankbalansen, een probleem dat binnen afzienbare tijd geadresseerd moet worden.

Volgens Reuters zal Daniele Nouy op woensdag eerst met de Italiaanse centrale bank praten en daarna de top van de Italiaanse bankensector ontmoeten. Naast de slechte leningen zal er ook gesproken worden over de jaarlijkse evaluatie van de bankensector, de zogeheten Supervisory Review and Evaluation Process (SREP).

Italiaanse banken kwetsbaar door slechte leningen

De ECB worstelt al langer met de grote hoeveelheid slechte leningen op de Italiaanse bankbalansen, omdat dit een bedreiging kan vormen voor de stabiliteit van de gehele Europese bankensector. Veel banken zijn onderling met elkaar verweven, wat betekent dat er nog steeds besmettingsgevaar is op het moment dat een grote Italiaanse bank in de problemen komt.

Om dat risico te verkleinen wil de ECB als toezichthouder op de bankensector meer stappen zetten om de hoeveelheid slechte leningen op de bankbalansen te verkleinen, bijvoorbeeld door deze te verkopen aan private partijen die het risico beter kunnen dragen. Men spreekt van een slechte leningen als er sprake is van een betalingsachterstand van drie maanden of langer.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Eén gedachte over “ECB bezorgd over slechte leningen Italiaanse banken

  • 17 januari 2018 om 19:22
    Permalink

    Het zijn niet alleen de Italiaanse banken, maar ook de Italiaanse staat, welke kwetsbaar is. Zeker nu de verkiezingen op 4 maart a.s.,waarschijnlijk een forse wending nemen en de 5 Sterren beweging, Berlusconi met zijn Forca Italia en Lega Nord het regering heft in handen nemen. De E.C.B. is bezorgt over een op te tuigen nationale Italiaanse munt naast de €. Waarbij het de vraag is of de Italianen hun schulden hiermee gaan aflossen. Intussen heeft de E.C.B.voor €.2,3 Biljoen aan gedeeltelijk waardeloze obligaties en meer dan €.1 Biljoen aan Target 2 schulden op de plank liggen. Duidelijk is dat het aandeel Italiaanse schulden door Italië niet terug betaald kan worden. Jens Weidmann, de president van de Bundesbank heeft hier meermaals voor gewaarschuwd. Thans wil Draghi/éurocraten van het dreigement van Berlusconi,Lega Nord en de 5 Sterren beweging af, om deze parallel munt te introduceren, als chantage middel. Dat betekend dat in de €urocraten-achterkamertjes de bank-presidenten en politiek gaan bakkeleien op welke wijze deze schulden t.l.v. van wie, doorgestreept moeten worden.Het probleem is dat insolvabele en armetierige E.U. staten hun wegstreep exercitie niet aan de bevolking kunnen verkopen op straffe van verder insolventie of domino effect.Het komt er op neer dat de noordelijke landen dat moeten slikken, zodat een communicerend vat van E.U. vermogen-landen ontstaat, een vurige wens van de €urocraten. De vraag is of hierdoor geen sociale onrust en chaos ontstaat, waarbij rechtse extremistische partijen garen gaan spinnen.Feitelijk is het €.U. experiment mislukt.Op naar een nieuwe (Casino) blockchain munt?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.