Centrale bank Zwitserland verdiende dit jaar al 1,5 miljard aan negatieve rente

De centrale bank van Zwitserland heeft in de eerste negen maanden van dit jaar al 1,5 miljard Zwitserse frank verdiend aan negatieve rente, zo blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers die onlangs naar buiten werden gebracht. Vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar is dat een toename van ongeveer 400 miljoen Zwitserse frank (+37%). Commerciële banken betalen dit bedrag aan de centrale bank, die het vervolgens als winst verdeelt onder de verschillende Zwitserse kantons.

De Zwitserse centrale bank hanteert sinds het voorjaar van 2015 een negatieve rente op overtollige reserves van banken, met als doel het sparen in de Zwitserse valuta te ontmoedigen. Deze boeterente is gaandeweg steeds verder verhoogd en staat momenteel op -0,75%. Banken proberen deze kosten door te berekenen aan spaarders, bijvoorbeeld door een negatieve rente te hanteren voor spaartegoeden of door hogere kosten in rekening te brengen aan de klanten.

Zwitserse centrale bank verdiende dit jaar al 1,5 miljard frank aan negatieve rente (Bron: Swiss National Bank)

Zwitserland worstelt met sterke munt

De Zwitserse frank wordt gezien als een soort veilige haven voor vermogen, met als gevolg dat spaarders van over de hele wereld een deel van hun vermogen in deze valuta willen aanhouden. En daar is de centrale bank helemaal niet blij mee, omdat de wereldwijde kapitaalvlucht in de Zwitserse munt de wisselkoers steeds verder opdrijft. Dat is niet alleen ongunstig voor de exportpositie van Zwitserse bedrijven, maar ook voor alle bedrijven die afhankelijk zijn van het toerisme.

Naast de invoering van negatieve rente koopt de Zwitserse centrale bank ook vreemde valuta op om de wisselkoers van haar munt te onderdrukken. Uit het laatste kwartaalverslag blijkt dat de centrale bank inmiddels voor omgerekend 760 miljard Zwitserse frank aan valutareserves op haar balans heeft staan, een toename van bijna 10% sinds het begin van dit jaar.

Zwitserse centrale bank verdient steeds meer aan negatieve rente (Bron: Bloomberg, via @Schuldensuehner)

Lees ook:

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *