Beleggen in de Zwitserse centrale bank?

Het is u misschien niet opgevallen, maar het aandeel van de Zwitserse centrale bank is sinds juni dit jaar verdubbeld tot meer dan 4.000 Zwitserse franc. Dat is opmerkelijk, als je bedenkt dat het aandeel in het verleden meestal voor ongeveer 1.000 Zwitserse frank van eigenaar wisselde. Hoe komt het dat beleggers opeens zulke grote bedragen neertellen voor een aandeel in de centrale bank? En sinds wanneer is het mogelijk om als particulier een aandeel te nemen in een centrale bank?

De Zwitserse centrale bank werd in 1907 opgericht als een beursgenoteerd bedrijf, waarbij de aandelen op de Zwitserse beurs verhandeld worden. Daarvan zijn er 100.000 in private handen (48%), terwijl de rest van de aandelen in handen is van de verschillende regionale overheden en banken in Zwitserland. De Zwitserse centrale bank is een van de weinige centrale banken waarvan een deel van de aandelen via de beurs verhandeld wordt, maar niet de enige. Ook in België, Griekenland en Japan kunnen beleggers een aandeel kopen van hun eigen centrale bank.

De handel in het aandeel van de Zwitserse centrale bank was tot een jaar geleden niet zo spannend, omdat de koers rond de duizend Zwitserse frank per aandeel schommelde. Maar waarom begon de koers vorig jaar opeens te stijgen? Daarover gaan volgens de Financial Times verschillende verhalen rond.

Aandeel Zwitserse centrale bank geëxplodeerd (Bron: Google Finance)

Beleggers duiken op Zwitserse centrale bank

Een van de theorieën is dat een Duitse nieuwsbrief voor beleggers haar lezers afgelopen zomer aanspoorde om aandelen in de centrale bank te kopen. Omdat er maar 100.000 aandelen in omloop zijn en er relatief weinig in gehandeld wordt kan dit een verklaring zijn voor de explosieve prijsstijging van het aandeel. Omdat de centrale bank niet failliet kan gaan en amper dividend oplevert worden de aandelen door sommige beleggers gezien als een veilig alternatief voor Zwitserse staatsobligaties, die tegen een negatieve rente worden aangeboden.

Een andere theorie is dat beleggers speculeren op de mogelijkheid dat ze in de toekomst uitgekocht zullen worden door de Zwitserse centrale bank. Een vergelijkbare actie zagen we aan het begin van deze eeuw, toen de Bank for International Settlements (BIS) haar private aandeelhouders uitkocht. De aandeelhouders kregen toen een compensatie van 25.000 Zwitserse frank per aandeel, een prijs die drie keer zo hoog was als de marktwaarde voor deze aankondiging. Maar concrete aanwijzingen dat de centrale bank daar plannen voor zou hebben zijn er niet.

Zwitserse centrale bank heeft grote aandelenportefeuille opgebouwd (Bron: Bloomberg)

Hedgefonds en veilige haven

Ook is het mogelijk dat beleggers de Zwitserse centrale bank zijn gaan zien als een soort hedgefonds, omdat ze inmiddels ook een aanzienlijk aandelenportefeuille van meer dan $80 miljard beheert. Gaat het goed met de waarde van deze aandelen, dan zou dat ook positief zijn voor de aandeelhouderswaarde. Daar komt bij dat de centrale bank een aanzienlijke goudvoorraad en de spreekwoordelijke geldpers in handen heeft, waardoor het zo goed als uitgesloten is dat de aandelen in de toekomst waardeloos worden. Een veiliger hedgefonds dan de Zwitserse centrale bank zul je waarschijnlijk niet vinden.

Tegen de huidige koers van 4.020 Zwitserse frank is het effectieve rendement van een belegging in de centrale bank slechts 0,37% op jaarbasis, maar dat is nog altijd meer dan het rendement van -0,07% op een Zwitserse staatsobligatie met een looptijd van tien jaar. Als je een aandeel in de centrale bank ziet als een substituut voor een Zwitserse staatsobligatie of spaarrekening, dan is een zekere premie gerechtvaardigd. Maar of de prijs van 4.000 frank per aandeel dat ook is, dat zal de tijd moeten uitwijzen.

Valutareserves Zwitserse centrale bank

Het grootste nadeel van een belegging in deze aandelen is het koersrisico en het gebrek aan liquiditeit. Omdat er maar een beperkt aantal in omloop zijn en er weinig in gehandeld wordt kan de koers sterk fluctueren, zeker als er op één moment heel veel aandelen worden gevraagd of aangeboden. Zoek je als belegger een veilige haven met minder koersrisico, dan is goud kopen het overwegen waard. Ook centrale banken – waaronder die van Zwitserland – bewaren tenslotte een deel van hun reserves in edelmetaal.

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Beleggen in de Zwitserse centrale bank?

  • Fan van Mises

    Degene die aandelen hebben, willen er nauwelijks vanaf, tenzij de prijs hoog is.
    Naar de reden voor dit vasthouden van aandelen kunnen wij buitenstaanders alleen maar raden. Zij weten iets dat wij niet weten.

    Beantwoorden
    • Frank Knopers

      Dat denk ik ook. Het lijkt op het eerste oog een interessante belegging, maar eigenlijk is het behoorlijk speculatief gezien het beperkte handelsvolume. Maar wel grappig dat je in een centrale bank kunt beleggen die de beschikking heeft over een spreekwoordelijke geldpers.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo