Afgelopen week publiceerden zowel de VS als China de laatste cijfers van de handelsbalans. China heeft weer een overschot en Amerika blijft een tekort houden. Met andere woorden, China exporteert meer dan het importeert en Amerika importeert meer dan het exporteert.
Even leek het erop dat China haar handelsbalans meer in evenwicht kreeg omdat zij in april bekend maakte dat zij in maart een klein tekort had op de balans. Omdat ook de Chinese renminbi in waarde stijgt ten opzichte van de dollar, ook al is deze stijging zeer bescheiden, was de verwachting dat China een veel kleiner overschot zou hebben. Met een positief saldo van bijna $11,5 miljard overtrof China de verwachting van ruim $3 miljard.
Voor Amerika geldt dat de totale export in maart naar een nieuw record van een slordige $173 miljard steeg. Dat kon niet voorkomen dat er toch sprake was van een tekort op de handelsbalans, doordat ook de import met ruim $10 miljard steeg en uitkwam op ruim $220 miljard. Zoals op de grafiek goed te zien is, stijgen de Amerikaanse import en export in tandem en oogt het tekort op de handelsbalans structureel.
Opmerkelijk is dat de Chinese en Amerikaanse cijfers niet overeenkomen. In  maart exporteerde China voor $13 miljard aan goederen en diensten naar de VS, aldus China, en volgens de VS importeerde zij voor maar liefst $18 miljard uit China. Dat is een verschil van meer dan 25%. Afgelopen week hebben de Amerikanen en Chinezen bij hun strategische en economische dialoog het er misschien even over gehad. Veel interesse was er niet van media; de Amerikanen publiceerden een lijstje met de afgesproken doelstellingen en de Chinese media benadrukte de Chinese wens tot samenwerking met de VS.