Woningen dit jaar met gemiddeld €32.000 winst verkocht

Het jaar 2017 blijkt zeer gunstig voor de woningverkoper, want driekwart van de woningen werd dit jaar met winst verkocht. Hun verkoopsom lag gemiddeld namelijk €32.000 boven de oorspronkelijke aankoopsom. Amsterdamse huizenbezitters kunnen rekenen op een nog hogere winstmarge: woningen werden hier met gemiddeld €131.000 winst verkocht. Dat blijkt uit het nieuwste kwartaalrapport van Calcasa over de Nederlandse woningmarkt.

Calcasa onderzocht ook hoeveel woningen op papier in prijs zijn gestegen sinds hun aanschaf. Voor de helft hiervan geldt dat ze bij verkoop minstens 20% meer waard zouden zijn. Dit komt neer op een virtuele winst van gemiddeld €43.000. Bij dit onderzoek is overigens geen rekening gehouden met inflatiecorrectie en overdrachtsbelasting.

Percentage van de in 2017 verkochte woningen waarvan de verkoopprijs hoger is dan de aankoopprijs, gesplitst naar winstmarge (Bron: Calcasa)

Woningverkopers in Noord-Holland zijn het beste af, want zij realiseerden gemiddeld €75.000 winst bij de verkoop van een huis. In Flevoland is de waardestijging het kleinst, daar was de overwaarde bij verkoop van de woning dit jaar gemiddeld ‘slechts’ €14.000.

Het slechtste jaar om een huis te kopen was 2008, zo blijkt uit cijfers van Calcasa. Slechts de helft van de woningen die in 2008 werd gekocht en in 2017 weer in de verkoop ging werd met winst verkocht. Mensen die in 2008 een woning kochten in Gelderland zijn het slechtste af, want die kregen dit jaar gemiddeld €13.000 minder voor hun huis dan wat ze er negen jaar geleden voor betaalden.

Gemiddelde gerealiseerde winst per provincie totaal en met aankoopjaar 2008 (Bron: Calcasa)

Helft woningen is bij verkoop minstens 20% meer waard

Bijna alle woningen (96%) zijn op papier in prijs gestegen sinds hun aanschaf en staan daarmee op virtuele winst, zo berekende Calcasa. De helft hiervan zou bij verkoop tenminste 20% meer waard zijn, dat is gemiddeld €43.000. Bij een kwart van de woningen is de virtuele winst zelfs meer dan €100.000. De gemiddelde waardestijging op papier is met €89.000 het hoogst in Noord-Holland. Huiseigenaren in Limburg zagen de minste waardestijging voor hun woningen met gemiddeld ‘slechts’ €17.000.

Het aantal huishoudens dat bij verkoop van de woning verlies zou lijden is teruggelopen van 340.000 in het eerste kwartaal naar 213.000 in het derde kwartaal van 2017.

Gemiddelde virtuele winst naar aankoopjaar per provincie (Bron: Calcasa)

Ongeveer 3,5 miljoen woningen zouden bij verkoop minstens 10% meer waard zijn. Deze woningen staan vooral in de provincies Noord-Holland (89%), Utrecht (86%) en Zuid-Holland (81%). Bijna 2 miljoen woningen zijn op papier 40% of meer in waarde gestegen. In Noord-Holland geldt dit voor meer dan de helft van de woningen. Limburg en Flevoland blijven achter: in beide provincies is ongeveer een kwart van de woningen 40% of meer in prijs gestegen. De volgende grafiek laat zien dat de waardestijging in de Westelijke provincies duidelijk hoger is dan in de rest van het land.


Percentage woningen met virtuele winst per provincie (Bron: Calcasa)

Grote verschillen in virtuele winst tussen gemeenten

In figuur 5 links is te zien dat in 20 Nederlandse gemeenten de woningen op papier gemiddeld meer dan 100 duizend euro in waarde zijn gestegen. Deze gemeenten liggen allen rond Amsterdam en Utrecht. Utrecht zelf valt net buiten deze categorie met een gemiddelde virtuele winst van 85 duizend euro. In figuur 5 rechts is voor elke gemeente weergegeven welk percentage woningen op minimaal 10% virtuele winst staat. Voor 40 gemeenten geldt dat 80% van de woningen op minimaal 10% virtuele winst staat. Deze 40 gemeenten bevinden zich vooral in de Randstad.

Gemiddelde waardestijging per gemeente (links) / Percentage woningen met minstens 10% waardestijging per gemeente (rechts) (Bron: Calcasa)

€131 duizend euro gerealiseerde winst in Amsterdam

Huizenbezitters in Amsterdam verkochten dit jaar hun woning voor gemiddeld €131.000 boven de oorspronkelijke aankoopprijs. Ook in het slechtere aankoopjaar 2008 wordt in Amsterdam nog altijd gemiddeld €85.000 winst gemaakt. Na de vorige piek in 2008 zijn woningen gekocht tijdens het dieptepunt van de crisis in 2013 met €150.000 het meest winstgevend. Maar ook een recentere aankoop uit 2015 leverde nog altijd gemiddeld €116.000 waardestijging op.

Gemiddelde winst naar aankoopjaar in Amsterdam (Bron: Calcasa)

5 gedachten over “Woningen dit jaar met gemiddeld €32.000 winst verkocht

 • 29 november 2017 om 08:53
  Permalink

  De grootste manupulator de Staat vaart er wel bij.

  Beantwoorden
  • 29 november 2017 om 11:14
   Permalink

   Zeker, hogere huizenprijzen en hypotheekschulden zijn gunstig voor banken (meer rente) en overheid (meer belastinginkomsten) en makelaars (meer provisie). Die hebben er natuurlijk belang bij dit systeem in stand te houden. Wie op de top van de bubbelhuizenmarkt koopt betaalt in feite de rekening…

   Beantwoorden
   • 29 november 2017 om 13:12
    Permalink

    In feite is het volgende gaande binnen de EU,
    Sancties EU naar Rusland hebben het tegengestelde effect.
    Namelijk dat EU economisch het onderspit delft zoals de VS wenst.
    Het vervelende voor VS is dat Rusland en inmiddels China maar ook India de VS een flinke toon wilt laten lager zingen.
    Dit proces is gaande.
    Daar komt bij dat China zijn rol en deel binnen de EU opeist.
    En daar zit nog de meeste pijn voor ons Europeanen.
    Wij hoe we ook wenden en keren gaan de ondergeschikte van China worden en gaat verschrikkelijke gevolgen geven.
    Wat heeft dit met huizenprijzen te maken alles.
    Wat wij heden zien in NL maar ook DLD is manipulatie waarom,
    Simpel het banksysteem der EU is in doodstrijd met Draghi als voorman.
    Uiteraard het volk binnen EU gaat een zeer hoge prijs hiervoor betalen.
    Dat er in Duitsland geen regering is komt heel simpel geen van de huidige NEONCONS wilt verantwoording nemen incl SPD voorman Schuldz

    Beantwoorden
    • 29 november 2017 om 19:17
     Permalink

     Nogal een jubelverhaal. Lees niks over de investeringen die vaak nog na aankoop worden gedaan.

     Mogelijk achterstallig onderhoud, eventueel renovatie, nwe keuken, badkamer, cv – vloerverwarming, dakkapel, serre, aanbouw, tuin, e.d.. Dat tikt snel aan.

     Ons land gaat van elkaar de put in praten, naar het andere uiterste.
     Inflatiestijging klopt op de deur.
     Hoe dan ook, wij kunnen er niks aan doen/veranderen. Troost: geld maakt niet gelukkig; beetje wel natuurlijk – (evenredig) oplopend.
     Het basisloon komt eraan. Alles wordt anders.
     Woont u te groot?
     Komt de moraalpolitie; migranten plaatsen.
     Ze weten alles van u, meer dan u van u zelf.
     http://joostniemoller.nl/2017/10/hoe-europese-beschaving-4-stadia-wordt-ondergraven-massamigratie/

     http://www.neonnettle.com/news/2387-economist-the-new-world-order-begins-with-single-currency-in-2018
     Het juiste zou zijn: de belastingontwijking/ontduiking grotendeels op te rollen en de miljarden weer te laten vloeien in de staatskassen.
     (politiek is er niet persé voor problemen op te lossen, maar gebruikt die juist voor eigen belang)

     Beantwoorden
     • 29 november 2017 om 21:42
      Permalink

      Een van de eerste zaken die Putin ondernam was de staatsrente verhogen en wat bereikt een staat hiermee dat alle die leningen bij staat namen dat plots in sneltreinvaart aflosten(oliechargen) met als resultaat lage staatsschuld en de lucht die lage rente veroorzaakt eruit halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.