Beste kwartaal voor goud in 25 jaar

Goud heeft sinds 1990 niet meer zo’n sterk kwartaal gekend als het eerste kwartaal van dit jaar. De goudprijs in dollars steeg met 16% als gevolg van onrust op de wereldwijde aandelenmarkt en toenemende twijfels over de effectiviteit van centrale banken. Goud profiteert van haar status van veilige haven, nu de zorgen over de groei van de wereldeconomie weer toenemen. Het was ook het eerste kwartaal sinds juni 2014 waarin de goudprijs een stijging liet zien.

goldcoinsEind vorig jaar zakte de goudprijs nog naar het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd, omdat beleggers rekening hielden met een verdere stijging van de dollar en een reeks renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. Maar door de plotselinge daling van de aandelenkoersen, in het bijzonder de koersen van bankaandelen, durfde de Federal Reserve haar geplande renteverhogingen niet door te zetten. De goudprijs steeg van een dieptepunt van $1.050 in december naar een niveau van $1.250 begin maart.

Meer monetaire stimulering

Ondertussen grepen ook de ECB en de Bank of Japan naar zwaardere middelen om de economie te ondersteunen, bijvoorbeeld door de introductie van een negatieve rente in Japan en een uitbreiding van het opkoopprogramma in de Eurozone. Meer monetaire verruiming door centrale banken is gunstig voor goud, omdat het edelmetaal wordt gezien als een soort hedge tegen waardedaling van valuta. Wereldwijd zagen we de vraag naar beleggingsgoud dan ook sterk toenemen.

Ook in Nederland groeide de belangstelling voor beleggen in goud en zilver. Bij goudhandelaar Hollandgold was de omzet in het eerste kwartaal zelfs twee tot drie keer zo hoog als normaal. “We zagen niet alleen veel bestaande klanten goud kopen bij Hollandgold, maar ook heel veel nieuwe klanten die voor het eerst een aankoop deden. Vaak zijn het bezorgde spaarders en beleggers die op zoek zijn naar een alternatief voor spaargeld, dat door de lage rente bijna niets meer oplevert”, zo verklaarde Vincent Kersten van Hollandgold.

hollandgold-logo

De verwachting is dat goud ook de komende maanden een populaire vluchthaven zal blijven. De zorgen over de Chinese economie zijn nog niet weggenomen en de verwachting is dat de rente nog verder gaat dalen. Daar komt bij dat centrale banken van landen als China en India aanzienlijke hoeveelheden goud kopen om hun reserves te spreiden.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders