Turkse lira naar nieuw dieptepunt

De Turkse lira verloor maandag 5,5% van haar waarde en bereikte daarmee het laagste niveau ooit ten opzichte van de dollar. De munt staat al langer onder druk, maar sinds het begin van dit jaar is de neerwaartse trend in een stroomversnelling terechtgekomen. Aanleiding voor de meest recente daling is bezorgdheid over economische sancties tussen de Verenigde Staten en Turkije. Erdogan reageerde fel op de importheffingen op staal en aluminium en sprak van een ‘economische oorlogsvoering’.

Naast de internationale problematiek is er onder beleggers en valutahandelaren ook grote bezorgdheid over de onafhankelijkheid van de Turkse centrale bank, omdat president Erdogan heeft aangegeven dat hij meer controle wil uitoefenen op het monetaire beleid. Zo wil de president de rente verlagen om de economie een impuls te geven, terwijl veel economen van mening zijn dat de munt daardoor minder waard zal worden.

Erdogan riep de Turkse bevolking op om goud en harde valuta in de vorm van dollars en euro’s om te wisselen voor de lira, maar aan de koersontwikkeling van de munt te zien wordt daar nauwelijks gehoor aan gegeven. Sinds het begin van dit jaar heeft de Turkse lira ruim een kwart van haar waarde verloren ten opzichte van de dollar. De waarde van Turkse staatsleningen staat ook onder druk, want de effectieve rente op 10-jaars leningen is sinds het begin van dit jaar gestegen van minder dan 12% naar bijna 19%.

Lees ook:

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders