Nederlanders sparen steeds minder

Nederlanders parkeren steeds minder geld op een spaarrekening, zo blijkt uit nieuwe cijfers die de Nederlandsche Bank afgelopen vrijdag publiceerde. In totaal werd er vorig jaar nog maar €300 miljoen aan ons spaarsaldo toegevoegd, dat is omgerekend minder dan €20 per persoon. Nederlanders sparen de laatste jaren steeds minder, wat voor een belangrijk deel te verklaren is door de extreem lage rente. Ter vergelijking, tijdens de Europese schuldencrisis van 2011 en 2012 werd er meer dan €10 miljard per jaar gespaard.

Sparen levert bijna niets meer op, waardoor het voor huishoudens vaak interessanter is om bijvoorbeeld extra af te lossen op de hypotheekschuld. Ook zijn er steeds meer spaarders die vanwege de lage rente in aandelen beleggen of hun geld in tastbare zaken investeren. Volgens cijfers van ING is het aantal nieuwe beleggingsrekeningen vorig jaar met 68% toegenomen. Een andere mogelijke verklaring voor de verminderde spaarzin is dat consumenten met een koopwoning zich door de stijgende huizenprijzen rijker voelen en daarom minder geld opzij zetten voor later.

Nederlanders spaarder vorig jaar slechts €300 miljoen (Bron: DNB)

Spaargeld levert steeds minder op

In totaal hebben Nederlanders ongeveer €339 miljard aan spaargeld, maar door de daling van de rente levert dat steeds minder op. Keerden banken in 2012 ongeveer €6 miljard aan rente uit over dit bedrag, vorig jaar was dat niet veel meer dan €2 miljard. Ook voor banken is het beheren van al dat spaargeld weinig zinvol, omdat ze een negatieve rente moeten betalen om hun overtollige reserves bij de Europese Centrale Bank te parkeren. Gemiddeld ontvingen spaarders vorig jaar 0,5% rente over hun spaartegoeden, tegenover 0,76% gemiddeld over heel 2016.

Lees ook:

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Nederlanders sparen steeds minder

 • Poppenkast

  Uiteraard is het begrijpelijk, dat vooral spaarders, welke nagenoeg geen rente krijgen, vermogens-rendement? heffing moeten betalen met daar bovenop de 1,5% inflatie, niet meer willen sparen. Dat is weer een negatief drukpers E.U./E.C.B. bijverschijnsel. Hierdoor krijgen wij Amerikaanse toestanden, waar de bevolking ook niet meer spaart, omdat ze via de politiek bedonderd worden.Dit is een recept voor sociale onrust, als bij een neergaande economie, weinig tot geen buffers zijn bij de bevolking. Tel daarbij de flex, ZZP-ers en werkeloze 50+, welke nagenoeg geen pensioen opbouwen, dan is de ontsparing nog groter. Wanneer de politiek de problemen naar voren schuift, wordt de gepresenteerde rekening steeds hoger. Het is onbegrijpelijk dat de €urocraten,de corrupte West Balkan, Servië,Montenegro,Kosovo,Albanië en Bosnië, belooft heeft dat zij in 2025 binnen gehaald worden, uiteraard met de nodige zakken geld. De Oostblokkers en de kleine Noord E.U. landen zullen en kunnen dat niet slikken. Het ontsparen krijgt daardoor extra dementie.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   De vraag is of het spaargeld ondergronds gaat of dat men spaargeld stopt in alternatieven als aandelen en zogeheten ‘hard assets’. Of zou het zo zijn dat er inderdaad een grote groep Nederlanders is die aan het einde van de maand gewoon geen geld overhoudt? Dat laatste lijkt me minder waarschijnlijk, als je dat vergelijkt met hoeveel er anno 2010/2011 nog gespaard werd. Ook toen was het crisis.

   Ik denk dat het vooral te maken heeft met de stand van de rente. Die is momenteel zo laag dat je als spaarder beter je hypotheek versneld kunt aflossen of een deel kunt omzetten in edelmetalen, vastgoed of aandelen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *