Indiase centrale bank pompt 80 miljard roepies in banken

De Indiase centrale bank injecteert 80 miljard roepie (omgerekend €918 miljoen) in de Indiase bankensector, door staatsobligaties van de Indiase regering over te nemen van banken. Met deze maatregel denkt de Indiase centrale bank de rente op de Indiase staatsobligaties te kunnen verlagen. Op dinsdag steeg de rente op het Indiase schuldpapier met een looptijd van 10 jaar naar 9,48%, het hoogste niveau sinds 2001.

De maatregel van de Reserve Bank of India (RBI) moet het vertrouwen van buitenlandse beleggers in de Indiase economie en in de roepie terugbrengen. Bovendien zorgt de lagere rente op staatsobligaties ervoor dat de Indiase regering goedkoper kan lenen. Ook banken zijn geholpen met de noodinjectie van 80 miljard roepie, want een daling van de rente verhoogt de waarde van de Indiase staatsobligaties die ze op de balans hebben staan. De Indiase staatsobligaties dienen als reserve op de balans van banken, een reserve die naar de actuele marktprijs gewaardeerd wordt. Door de oplopende rente op het Indiase schuldpapier werden de reserves van Indiase banken steeds minder waard. Dat heeft weer als gevolg dat de banken terughoudend worden met het verstrekken van nieuwe kredieten.

Zwakke roepie

De Indiase economie staat onder druk door de zwakke roepie. Het land heeft al een tekort op de betalingsbalans, maar de laatste tijd trekken ook steeds meer buitenlandse beleggers zich terug van opkomende markten als India. De roepie is sinds mei al met 16% in waarde gezakt tegenover de Amerikaanse dollar, daarmee is het momenteel de zwakste valuta van Azië. Hierover schreven we afgelopen maandag ook al, toen een dollar gelijk stond aan 64,13 Indiase roepies. Op het moment van schrijven is de wisselkoers nog verder weggezakt tot 65 roepie per dollar.

De Indiase centrale bank probeert verschillende dingen om de waardedaling van de munt een halt toe te roepen. Zo wordt de import van goud steeds meer beperkt (1/2) en met importheffingen belast en is de kortlopende rente een maand geleden al met 200 basispunten verhoogd naar 10,25%.

Ook analisten denken dat de noodinjectie van 80 miljard roepie door de RBI de waarde van de munt kan ondersteunen. Ashish Parthasarthy van HDFC Bank verklaarde het volgende tegenover de BBC:

“De RBI probeert de ongewenste effecten, die voortkomen uit het verkrappen van de liquiditeit en die zorgen voor een hoge rente op obligaties, te corrigeren. Deze maatregelen zullen de 10-jaars obligatierente scherp omlaag brengen en daarmee de afschrijvingen die banken moeten doen op de obligaties beperkt houden.”

NS Venkatesh van de IDBI Bank zei tegenover de BBC dat de stappen die de centrale bank genomen heeft de roepie kunnen ondersteunen, omdat buitenlandse investeerders volgens hem zullen terugkeren naar de Indiase obligatiemarkt als men de verwachting heeft dat de rente daalt. De Indiase centrale bank heeft aangekondigd dat de 80 miljard roepie aan staatsobligaties op 23 augustus worden aangekocht.

reservebankofindia

Reserve Bank of India injecteert 80 miljard roepie in bankensector door staatsobligaties over te nemen

Eén gedachte over “Indiase centrale bank pompt 80 miljard roepies in banken

  • 22 augustus 2013 om 15:27
    Permalink

    Waar gaat het in de wereld nog wel op een normale manier .In de opkomende markten is de room er ook vanaf en als het daar straks minder gaat wat hebben we dan nog over

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.