Terwijl de dollar zich ondanks het zwakke banenrapport in de VS sterk hield, liet het pond zich afgelopen week van zijn beste kant zien. Positieve verrassingen dwingen investeerders om hun bearish posities op te ruimen en momenteel is de weg van de minste weerstand voor het pond die naar boven. In september zullen centrale banken op de voorgrond staan, met vooral deze week een ongewoon aantal vergaderingen.

central-bankers-maze-currencies-teaserNiet minder dan vier G10 centrale banken komen deze week met een update van hun monetaire beleid: de Europese Centrale Bank, de Reserve Bank of Australia, de Bank of Canada en de Zweedse Riksbank. De vergadering van de ECB op donderdag is natuurlijk veruit de belangrijkste. Er wordt weinig actie verwacht, maar wel veel communicatie, inclusief herzieningen van de kerninflatie en groeivooruitzichten.
Euro

Vorige week stelden de inflatiecijfers in de eurozone opnieuw teleur. De kerninflatie, die volatiele voedsel- en energieprijzen niet meerekent, daalde het voorbije jaar naar 0,8% en lijkt sinds 2013 bijna elke maand vast te zitten op een niveau rond 1%. Deze cijfers zullen de ECB onder druk zetten om verder in te grijpen. Hoewel we verwachten dat dit niet meteen deze week zal gebeuren, voorspellen we wel duidelijke indicaties in verband met minstens één verhoging van het QE-doel dit jaar.

Amerikaanse dollar

Het banenrapport uit de VS was nogal teleurstellend voor de maand augustus. Er werden netto slechts 151.000 banen gecreëerd, wat minder was dan verwacht. Deze tekortkoming werd echter goedgemaakt door eerdere herzieningen. Belangrijker is de zwakte van de lonen, die op maandbasis slechts met 0,1% en op jaarbasis met slechts 2,4% zijn gestegen. Verder daalden de wekelijkse gewerkte uren en steeg de werkloosheid.

Het driemaandelijks gemiddelde is nog steeds sterk op een niveau van 232.000 banen per maand en volgens onze mening zal dit rapport de vooruitzichten dus niet significant wijzigen. Anderzijds zal dit mogelijk het standpunt van verruimingsgezinde FOMC-leden versterken en verwachten we dat de volgende renteverhoging uitgesteld zal worden tot december. De toespraak van San Fransisco’s Fed-voorzitter Williams op dinsdag zal een duidelijker beeld geven van de Fed’s reactie op het recente banenrapport.

Britse pond

De macro-economische data van deze week zullen een belangrijke test zijn voor de recente stijging van het Britse pond. De markten zullen de PMI dienstenindex van de maand augustus in het oog houden voor een bevestiging van een herstel zoals dat gebeurde bij de productie- en bouwcijfers. Worden we positief verrast, dan zal het pond onder meer opwaartse druk komen te staan. Investeerders houden nog steeds een record aan verkoopposities en een PMI dienstenindex boven 50 (wat wijst op een uitbreiding) zou velen kunnen dwingen om deze posities af te dekken.

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl