Dagelijkse kost 19 juni 2012

Nieuws uit Nederland

Vestia: Marcel de V. uit voorlopige hechtenis
Het FD meldt dat rechtbank Rotterdam de voorlopige hechtenis van de centenbeheerder van Vestia, Marcel de V., heeft geschorst. Marcel de V. mag vrouwlief opzoeken en moet zich te allen tijde beschikbaar houden voor het strafrechtelijke onderzoek. De V. was in de gevangenis onder beperkingen gesteld wat erop neerkomt dat hij nauwelijks andere contacten mocht hebben dan met zijn advocaat.

  • Vestia-treasurer De V. is vrijgelaten uit voorarrest (FD)

Overigens meldt het FD tevens dat er een deal binnen handbereik is. Vanmiddag zou er mogelijk een akkoord gesloten kunnen worden. Als ik het bericht bij het FD lees dan lijkt het erop dat het Vestia-verlies in drieën gesplitst. De overheid, de banken en Vestia zouden dan een derde van de verliezen voor hun rekening nemen. Dit is een peperduur debacle voor de Nederlandse belastingbetaler..

  • Deal rond Vestia binnen handbereik (FD)

Pannenkoeken
Van onze SNS-correspondent..

Spanje is net als de patiënt met een virusinfectie die door de geneesheer op een dieet van pannenkoeken wordt gezet:  “Helpt dat dan dokter?” waarop de dokter zegt “Nee, maar dat is het enige voedsel dat we onder de deur door kunnen schuiven.” Spanje heeft 1 pannenkoek van 100Mrd gehad en het ziet er naar uit dat er nog wel een paar volgen zolang de patiënt niet is overleden. . De geest is uit de fles, so to speak.

De 10 jaars rente is eventjes 7.28% geweest om te sluiten op 7.15%. Het zijn maar cijfers, geen echte rendementen, maar het was genoeg om mondkapjes uit te delen. Angel (what's in a name?) Gurria, voorzitter van de OECD richboys -die hebben een eigen parkeerplaats- verwacht dat de ECB binnen een week zal gaan optreden om de Spaanse en Italiaanse rente te drukken. Drukken is de ECB goed in.  “The Europeans have run out of options and need to display their firepower.” Hij zegt dit omdat de ECB al een paar maanden niets meer heeft gekocht in de openbare markt en misschien zit hij wel SPGB long, wie weet?

U zult begrijpen dat de markten gedomineerd worden door de ontwikkelingen in Spanje en in mindere mate Griekenland. Als we het nieuws sorteren dan komen we aan een hele pagina headlines van de G20 over olie, fiscale ruimte, groei, FX flexibility, price-stability en zo, maar de stoomfluit van Spanje overstemt dat allemaal.

Pannenkoek? Altijd oppassen tegen wie je dat roept..

Over de G20-top gesproken, een berichtje bij Reuters met een quote die de standpunten aardig weergeeft:

“We're going to continue to make the case,” said David Plouffe, a senior Obama adviser said in a television interview. “There will be progress made over the next couple days, but no one should expect a firm resolution,” he said.

Chinese President Hu Jintao in a newspaper interview over the weekend said G20 members should address the debt crisis in a “constructive and cooperative way, encourage and support efforts made by Europe to resolve it and send a signal of confidence to the market”.

Japan backed that call.

Constructieve bijdragen kunnen we van China en Japan verwachten. Zij delen met Europa hetzelfde probleem: de monopolie-status van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt. Dat de Amerikanen met hun vermanende vingertje naar Europa wijzen weten we nu wel. Dat is een eigenschap van gezagsdragers: als er iets goed gaat claimen zij de verantwoordelijkheid; als er iets fout gaat wijzen zij naar een ander. Net zoals voortschrijdend inzicht een lastig begrip blijkt te zijn voor de Tweede Kamer, zo blijkt het een mission impossible te zijn voor Amerikaanse gezagdragers om de vinger naar zichzelf te wijzen.

  • G20 to press Europe for lasting fix for debt crisis (Reuters)

Géén “Twist” bij de ECB
Overigens, om even terug te komen op de opmerking dat de ECB goed is in het “drukken van de rente” op Spaans en Italiaans schuldpapier, dat is niet het geval. Sterker nog, gisteren las ik op de website van de ECB dat zij de perifere beleggingen onder het Securities Markets Programme (SMP) heeft teruggebracht. Het gaat slechts om €1,5 miljard en dat is en blijft misschien dan wel een peulenschil, maar hieruit kan geconcludeerd worden dat er géén sprake is van een Twist-programma zoals bij de Fed.

“QE Twist” van Fed betekent dat de opbrengsten die voortvloeien uit aflopende leningen die worden afgelost, opnieuw worden belegd. De ECB heeft dit niet gedaan want de €1,5 miljard van een afgelost blok perifeer staatspapier is niet herbelegd in hetzelfde soort schuldpapier. Ik ben benieuwd hoeveel media hierover zullen berichten..

Via de ECB:

18/06/2012 Fine-tuning operation    

As announced by the Goveing Council on 10 May 2010, the ECB conducts specific operations in order to re-absorb the liquidity injected through the Securities Markets Programme (SMP).

In this regard, the ECB will carry out a quick tender on 19 June at 11.30 in order to collect one-week fixed-term deposits with settlement day on 20 June. A variable rate tender with a maximum bid rate of 1.00% will be applied and the ECB intends to absorb an amount of EUR 210.5 billion. The latter corresponds to the size of the SMP, taking into account transactions with settlement on or before Friday 15 June, rounded to the nearest half billion. As no SMP transactions were settled last week, while EUR 1,364 million matured, the rounded settled amount – and the intended amount for absorption accordingly – decreased to EUR 210.5 billion.

The benchmark allotment amount in MROs takes into account the liquidity effect of non-standard measures, assuming an unchanged size of the SMP and full sterilisation of this amount via the above mentioned liquidity-absorbing operation. Fixed term deposits held with the Eurosystem are eligible as collateral for the Eurosystem's credit operations. The ECB intends to carry out another liquidity-absorbing operation next week.

Die laatste zin is overigens een aardige opmerking. De ECB maakt wereldkundig dat zij niet van plan is om te stoppen met dweilen. Het SMP-programma is bedoeld voor het effectueren van het rentebeleid en niet om de overheidstekorten van Spanje en Italië te financieren. Waarvan akte!

Soepeler ontslagrecht levert miljarden op
De rekenmeesters van het ministerie van Sociale Zaken hebben zitten rekenen: een soepeler ontslagrecht levert de €2,5 miljard per jaar op. Dat is nog eens bezuinigen! De kosten van ontslag zijn in Nederland torenhoog en door minder geld tegenover gedwongen ontslag te zetten kan er flink bespaard worden. Door baanzekerheid weg te nemen zullen werknemers ook harder gaan werken, zo is de verwachting en bovendien geldt dat werkgevers eerder geneigd zijn werknemers aan te nemen als zij bij tegenwind geen torenhoge vergoedingen hoeven te betalen. Of €2,5 miljard reëel is, valt zoals gebruikelijk te bezien. Op de WW-uitkeringen kan in ieder geval €1 miljard worden bespaard.

  • Soepeler ontslagrecht levert miljarden op (RTL-Z)

De geplofte bank van Dirk Scheringa..
Dirk Scheringa was de hoofdoorzaak van de ondergang van DSB, dat stellen de curatoren in hun rapport. Via RTL-Z een quote:

Scheringa drukte veelal zijn zin door, en was doof voor waarschuwingen van financieel beter onderlegde medebestuurders over de penibele financiële situatie waarin het bedrijf vanaf 2007 verkeerde. Hij hield zich vooral bezig met zijn eigen hobby's, kunst en sport, waar hij geld in stak ,,zonder realistische financiële planning''.

De zorgplicht aan klanten en de naleving van bankenregels werden ondergeschikt gemaakt aan de commercie. Dat ondermijnde het vertrouwen in DSB en leidde in het najaar van 2009 tot negatieve publiciteit en een run op de bank. Hoewel die bankrun het faillissement van DSB inleidde, zien de curatoren die niet als een oorzaak.

Het woordje zorgplicht zou men ook eens moeten loslaten op Tweede Kamerleden en derivaten (denk Vestia), budgetrecht van de burger (denk: oplopende staatsschuld), en de winstsubsidie aan het bankwezen (denk: hypotheekrenteaftrek). Scheringa beheerste de kunst van het verzaken op de zorgplicht. Als je willens en wetens je verdienmodel ophangt aan verboden koppelverkoop (hypotheek mét peperdure verzekeringen) dan verdien je de rest van je leven hoon. Hard? Ja. Maar goed, knoop maar eens een gesprek aan met financieel analfabeten die een DSB-hypotheek met onbetaalbare koopsompolissen afsloten.. of kijk één van de vele uitzendingen van TROS Radar. 

  • Lees verder: 'Scheringa veroorzaakte ondergang DSB zelf' (RTL-Z)

IMF noodpotje 'onverwacht' gestegen
Hilarisch als je er even langer over nadenkt dan de conventionele media die hierover berichten: de toezeggingen aan het IMF voor een groter  crisispotje zijn gestegen naar $455 miljard. Een quote:

China heeft beloofd $43 miljard bij te dragen. Rusland, Brazilie en Mexico hebben tijdens de G20-top aangekondigd zich toe te leggen op circa $10 miljard voor ieder afzonderlijk land. Turkije verbond zich aan een bijdrage van $5 miljard en een handvol anderen aan circa $1 miljard.

“De toezeggingen tonen aan dat “er een brede inzet is vanuit de leden om ervoor te zorgen dat het IMF toegang heeft tot adequate middelen om zijn mandaat uit te voeren, in het belang van de wereldwijde financiele stabiliteit”, stelt IMF-directeur Christine Lagarde in een verklaring.

De toezeggingen tonen aan dat landen maar al te graag hun overtollige dollarreserves doneren aan het IMF.

't Is maar net welke bril je opzet: Turkije koopt goud. Rusland koopt goud. China koopt goud. Mexico koopt goud. Alleen op Brazilië is het nog wachten, maar die zouden ook wel eens de aankoop van de eigen goudproductie kunnen uitbesteden aan de Brazilianen zelf. De inflatie loopt ook in Brazilië aardig op.

  • IMF fonds toezeggingen stijgen naar $456 mrd (RTL-Z)

In ander nieuws:

  • Duitse ZEW-index daalt meer dan verwacht (RTL-Z)

Zoals altijd is Alexander Sassen van Elsloo vlijmscherp en ondanks enkele verschillen in opvatting ten aanzien van de euro, weet ik hem bijzonder goed te waarderen voor zijn kritische blik. Hij snapt dat onze overheid nagenoeg hetzelfde werkt als het zwarte gat van “Holle Bolle Gijs” in de Efteling werkt: “papier, hier..”

  • Lof der Europese zotheid (Alexander Sassen van Elsloo; IEX)

Over de zorg in Nederland..

  • Help, de dokter verzuipt door ambtenaren (FTM)

Heerlijk commentaar bij GeenStijl; je moet er wel van houden..

  • Epic lulz in “democratie” Amsterdam (GeenStijl)

Opmerkelijk: de Duitse “Hoge Raad” heeft de Duitse regering van Angela Merkel op de vingers getikt. De regering had het Duitse parlement beter en eerder moeten informeren over de Europese reddingsoperaties..

Rechten Bondsdag geschonden inzake noodfonds (NU.nl)

Tja..

  • 'Tweede onderzoek Spaanse banken uitgesteld' (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Olie en Opec
Gisteren maakte ik melding van de uitspraak van de Secretaris-Generaal van OPEC, Abudlah Al-Badry. Hij stelde dat $110 (zo'n €87) een redelijke prijs is voor een vat ruwe olie. Die prijs zou géén negatieve invloed hebben op de wereldeconomie aldus de leider van het oliekartel.

Via Russia Today las ik gisteren een bericht van 1 juni (ruim twee weken geleden) over de verwachtingen van analist Barton Biggs. Hij stelde dat Saoedi-Arabië van plan is om de komende twee jaar de prijs van een vat olie omlaag te stuwen naar een lager niveau van rond de $60. Dat zouden de Saoedi's kunnen doen door de productie flink op te schroeven. De motivering van dat vooemen zou gevonden zijn met geopolitieke belangen: die lage prijs zou de invloed van het sjiitische Iran en Irak moeten inperken. Biggs baseert zich op bronnen rondom de Saoedische olie-bobo's.

Ik blijf terughoudend bij het trekken van conclusies bij dit soort berichten. Wat voor goud geldt, geldt ook voor olie. Olie wordt net als goud verhandeld via de termijnmarkten, en dat zijn èn blijven papieren casino's. Ik wilde het desalniettemin even gemeld hebben..

Nu we het toch over olie hebben, misschien moet ik mijn scepsis ten opzichte van peak-olie maar eens toelichten. Ik geloof er namelijk niet zo heel erg veel van. De reden is dat elke Kondratieff-Winter werd opgevolgd door een Kondratieff-lente (en die twee lopen via allerhande transitie-mechanismes in elkaar over) en elk van de Kondratieff lentes ging gepaard met een transitie in de dominante energiebron. De oude energie-drager verdween niet, er kwam gewoon een effectievere energiebron annex energiedrager ervoor in de plaats. En of de volgende energiebron nu zonne- of windenergie is of geothermiek of iets dat nog effectiever is, wat voor mij voorop staat is dat een transitie onvermijdelijk is.

En dan de volgende grafiek via FT Alphaville:

Het begeleidende artikel van Izabella Kaminska is zoals gebruikelijk de moeite waard. Eén toevoeging omdat het een leuk weetje is: er zijn weinig vormen van exponentiële groei die houdbaar zijn, maar technologische ontwikkelingen annex innovatie blijken veelal over langere periodes exponentieel toe te slaan. De bovenstaande grafiek komt in die zin ook niet als een volledige verrassing. Daarmee wil ik overigens niet suggereren dat zonne-energie dé energiebron van de toekomst is; daarvoor is het nog te vroeg.

Simon Johnson: fundamentele belangenconflicten New York Fed
Simon Johnson hebben we in het verleden al eens vaker genoemd als een econoom die dondersgoed weet waar hij het over heeft. Tegenwoordig is hij professor en in het verleden was hij hoofdeconoom van het IMF.

In een lange analyse legt hij de vinger op een aantal hele zere plekken in het bestuur van de New York Fed. Met de permanente zetel in de Federal Open Market Committee (de 'commissie' die het monetaire beleid bepaalt) is de NY Fed de machtigste afdeling van het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De innige relatie met Wall Street bankiers blijkt wel uit het gegeven dat diezelfde bankiers zitting hebben in het bestuur van de NY Fed en dat creëert een situatie van belangenverstrengeling. Johnson concentreert zich in zijn analyse niet zo zeer op de liquiditeitssteun of kwantitatieve verruiming door de Fed, maar op andere vlakken zoals de donaties die Wall Street bankiers doen aan de instellingen van bestuurders die de activiteiten van de New York Fed controleren.

Johnson steekt zijn nek uit: hij pleit voor het vertrek van JP Morgan CEO Jamie Dimon uit het bestuur van de New York Fed. Hulde dat hij zijn nek durft uit te steken!

Aanrader!

  • An Institutional Flaw At The Heart Of The Federal Reserve (Simon Johnson; Baseline Scenario)

In ander nieuws:

Geld verdienen aan Spanje? Zero Hedge deed in januari een suggestie en slaat zichzelf op de schouder omdat zij gelijk hebben gekregen.

Ik meld het, maar ik heb er zo mijn bedenkingen bij. Ik zou u willen meegeven: Keep it simple, stupid! Dit is een voorbeeld van speculeren en als je de “timing” van je positie niet goed hebt, dan moet je niet verbaasd staan te kijken dat je als een suffe toerist in één klap al je geld bent kwijtgeraakt bij “balletje-balletje”..

  • Spanish “Litigation Arb” Trade Is The New Killing It (Zero Hedge)

Een sterke analyse van Jesse over MF Global en de rol van JP Morgan in het geheel. op zijn weblog Café Americain:

Zero Hedge had trouwens nog een “klein nieuws”-bericht over de Amerikaanse winkelketen JC Penney. Nu ben ik geheel onbekend met dit bedrijf, maar hun nieuwe topman vertrekt na 9 maanden dienst met zo'n $10 miljoen. Mike Francis kreeg $12 miljoen als tekengeld op voorwaarde dat hij slechts een proportioneel deel hiervan moest terugbetalen als hij voor 4 oktober 2012 zou vertrekken.

Prutsers..

  • JC Penney President Mike Francis Came, Saw, Collected $10 Million, And Quit Nine Months Later (Zero Hedge)

Tot slot.
Tja, zodra economische belangen prevaleren boven de volksgezondheid, dan geldt er een simpele stelregel: “things tend to go wrong.”

We praten erover maar we doen er veel en veel te weinig aan..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo