Oppositieleider Japan wil meer geld laten drukken door centrale bank

De Bank of Japan gaat volgende week een beslissing nemen over de koers die het wil gaan varen en daar zullen ook politici zich mee gaan bemoeien. Beleidsmakers zullen in discussie gaan over de vraag of er meer stimulering moet plaatsvinden om de economische groei aan te jagen. De Japanse economie kromp in het derde kwartaal met 0,9% en volgens analisten zal ook het vierde kwartaal een krimp laten zien.

''De Bank of Japan moet een (nieuw) inflatiedoel stellen en onbeperkt yen bijdrukken om dat te bereiken. Dat is vergelijkbaar met het beleid dat de Fed en de ECB voeren,'' zo verklaarde Abe op een persbijeenkomst. ''Alleen dan hebben de stappen van de Bank of Japan impact op de markt. Als wij de macht hebben zullen we het uiterste doen om de deflatie te verslaan'', zo beloofde de oppositieleider.

Volgens Abe moet er een beleidscoordinatie zijn tussen de overheid en de centrale bank en zal laatstgenoemde moeten overwegen haar onafhankelijkheid van de politiek op te geven. Volgens Abe moet de centrale bank helpen bij het financieren van nieuwe stimuleringsprojecten die de economie uit het slop kunnen trekken. Daarmee plaatst Abe het belang van economische groei boven het 'in orde brengen van het huishoudboekje'. Met een staatsschuld die bijna de duizend biljoen aantikt is het op orde brengen van de begroting een vrijwel niet te verwezenlijken doelstelling.

De rente op Japanse 10-jaars staatsobligaties bereikte het hoogste punt in een week tijd en de yen verloor iets van haar waarde. Dit zou samenhangen met een toenemende kans dat Abe inderdaad aan de macht zal komen en zijn plannen voor een nog soepeler monetair beleid zal uitrollen. De Bank of Japan heeft de rente al op 0% staan en kan in feite niet veel meer doen dan het periodiek opkopen van allerlei soorten 'problematische' activa, varierend van staatsobligaties tot bedrijfsleningen. Op 30 oktober breidde de Bank of Japan haar opkoopprogramma met 11 biljoen yen uit tot 91 biljoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.