Venezuela introduceert grotere bankbiljetten

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

De centrale bank van Venezuela brengt volgend jaar nieuwe bankbiljetten met een hogere waarde in omloop, zo meldt Bloomberg. Deze maatregel is nodig omdat het grootste bankbiljet van 100 bolivar omgerekend een waarde van slechts 14 dollarcent vertegenwoordigt. Op straat lopen mensen al met zakken geld, omdat er niet genoeg bankbiljetten in een portemonnee passen om grotere aankopen te kunnen doen.

Omdat de munt in waarde blijft dalen hebben huishoudens iedere dag meer bankbiljetten nodig voor hun dagelijkse uitgaven. De bankautomaten kunnen de vraag naar contant geld niet aan en hebben daarom beperkingen opgelegd aan het aantal bankbiljetten dat men kan opnemen.

Wisselkoers

Op het moment van schrijven staat een Amerikaanse dollar op de zwarte markt gelijk aan 725 bolivar, een veelvoud van de officiële wisselkoersen die de regering van Venezuela hanteert. Voor de import van de meest essentiële goederen kunnen bedrijven dollars aanvragen bij de officiële wisselkantoren. Daar worden in beperkte mate dollars aangeboden tegen een gunstige (gesubsidieerde) wisselkoers van 6,3, 12,8 of 200 bolivar.

Deze officiële wisselkoersen geven geen goede weerspiegeling van de werkelijke waarde van de munt, omdat de meeste bedrijven en consumenten voor dollars alleen op de zwarte markt terecht kunnen. Door de waardedaling van de munt zijn importartikelen bijna onbetaalbaar geworden voor de lokale bevolking. Als we het minimum maandloon in Venezuela van 4.722 bolivar omrekenen met de wisselkoers van de zwarte markt, dan komen we niet verder dan $10.

De regering heeft gezegd dat ze de waardedaling van de munt wil aanpakken door de inkomsten uit olie en uit de mijnbouwsector te verhogen en de afhankelijkheid van olie te verminderen. Venezuela haalt veel inkomsten uit olie, maar door de daling van de olieprijs komen er veel minder dollars binnen dan een jaar geleden. Dat gooit nog meer olie op het vuur, want het land kampt al bijna drie jaar met een grote waardedaling van de munt.

Sinds december publiceert de regering van Venezuela geen cijfers meer over de inflatie. Op dat moment lag de inflatie op jaarbasis op 69 procent. Voor dit jaar rekent men op een inflatie van 150 procent.

waardedaling-bolivar

Waardedaling bolivar sinds 2010

Hyperinflatie

Met de introductie van nieuwe 500 bolivar en mogelijk ook een 1000 bolivar bankbiljet worden deze praktische problemen opgelost, maar het blijft symptoombestrijding. Als de waarde van de munt verder daalt, dan worden ook deze bankbiljetten al snel zo goed als waardeloos. De centrale bank moet dan opnieuw grotere coupures in omloop brengen.

Het is de vicieuze cirkel van hyperinflatie, omdat de daling van de koopkracht van het geld groter is dan de snelheid waarmee nieuwe bankbiljetten in omloop worden gebracht. Tijdens hyperinflatie neemt de geldhoeveelheid in nominale zin toe, maar krimpt deze in reële zin (koopkracht). Er ontstaat dus letterlijk een tekort aan geld, dat een zichzelf versterkend en alles verwoestend effect heeft.

De regering van Venezuela kan indien nodig een deel van haar goudreserve verpanden of verkopen om aan buitenlandse valuta te komen. De valutareserves van het land zakten in juli naar $15,4 miljard, het laagste niveau in twaalf jaar tijd. China zou bereid zijn een noodlening te verstrekken aan Venezuela. Dat zou betekenen dat het land haar goudvoorraad nog niet hoeft aan te spreken.

Uit ons nieuwsarchief:

ft-bolivar-venezuela-currency

Hyperinflatie in Venezuela

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo