Venezuela devalueert Bolivar opnieuw

De regering van Venezuela staat toe dat de wisselkoers van hun munt voortaan door de vrije markt wordt bepaald. Officieel is de wisselkoers 6,3 bolivar per Amerikaanse dollar, maar die koers hanteren de wisselkantoren alleen voor bedrijven die de meest primaire levensmiddelen en medicijnen produceren. Voor andere consumentengoederen hanteert de regering een hogere wisselkoers van 12 bolivar per dollar, maar de meeste bedrijven en consumenten kunnen ook tegen deze wisselkoers geen dollars krijgen. Zij zijn aangewezen op de zwarte markt, waar de werkelijke waarde van de bolivar veel lager ligt.

De volgende grafiek laat zien dat de munt van Venezuela de afgelopen maanden in waarde gehalveerd is ten opzichte van de dollar. Op de zwarte markt is de prijs van een dollar inmiddels meer dan 180 bolivar, een veelvoud van de gesubsidieerde wisselkoers die de overheid hanteert om de meest noodzakelijke goederen betaalbaar te houden.

De minister van Financiën van Venezuela, Rodolfo Marco Torres, liet donderdag weten dat de regering voortaan de vrije wisselkoers zal erkennen. Dat heeft gevolgen voor internationale bedrijven die bezittingen hebben in Venezuala. Konden ze tot voor kort hun bezittingen waarderen op basis van de wisselkoers van 6,3 bolivar per dollar, nu geldt een nieuwe wisselkoers van 170 bolivar per dollar. Dat betekent voor de tien grootste Amerikaanse bedrijven met bezittingen in Venezuela dat ze in totaal $7,1 miljard aan bezittingen van de balans kunnen schrappen.

Inflatie

Het land is hard getroffen door de daling van de olieprijs, want de belangrijkste bron van inkomsten van Venezuela is de export van olie. Doordat de prijs in een half jaar tijd meer dan gehalveerd is komen er veel minder dollars binnen. Dat terwijl het land dollars nodig heeft om goederen te importeren. Door de torenhoge inflatie heeft de regering besloten prijscontroles in te stellen, maar dat is slechts symptoombestrijding. Men kan niet verwachten dat winkeliers zich aan de maximumprijzen halen, indien deze lager liggen dan de inkoopprijs van de artikelen. Daardoor worden de winkelschappen steeds minder aangevuld en zijn er tekorten ontstaan voor verschillende goederen.

Lees ook:

bolivar-usd-exchangerate

Venezuela devalueert munt naar 170 bolivar per dollar

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders