Venezuela devalueert bolivar met 44%

Venezuela heeft gisteren haar munt opnieuw gedevalueerd ten opzichte van de dollar, zo schrijft de Wall Street Journal. Was de officiële wisselkoers voorheen nog 6,3 bolivar per dollar, vanaf volgende week wordt dat 11,3 bolivar. De devaluatie raakt overigens maar een kleine groep mensen, omdat de overheid de wisselkoers maar voor een beperkt aantal producten beschikbaar stelt. Voedsel en medicijnen worden nog steeds geïmporteerd tegen een wisselkoers van 6,3 bolivar per dollar, maar voor toeristen, de oliesector en de goud-transacties van de centrale bank wordt de wisselkoers vanaf volgende week verhoogd naar 11,3 bolivar. Een jaar geleden vond er ook al een devaluatie plaats van de bolivar, destijds van 4,3 naar 6,3 bolivar per dollar.

Officiële wisselkoers

Officieel hanteert Venezuela nog wel een vaste wisselkoers ten opzichte van de dollar, maar die wisselkoers valt eigenlijk niet meer te verdedigen. Omdat de regering maar een beperkt aantal dollars beschikbaar stelt via haar wisselkantoor zijn veel mensen aangewezen op de zwarte markt. Daar is een dollar inmiddels 60 bolivar waard, ruim vijf keer zo veel als de officiële wisselkoers. De overheid subsidieert via de wisselkoers de meest noodzakelijke producten, waardoor deze betaalbaar blijven voor de bevolking. Zou de overheid geen kunstmatig lage wisselkoers hanteren, dan zou er al snel onrust ontstaan over te hoge voedselprijzen en onbetaalbare medicijnen.

Eerder dit jaar lanceerde Venezuela het Sicad systeem, waar sommige importeurs en toeristen dollars kunnen opvragen tegen een wisselkoers die gunstiger is dan de wisselkoers op de zwarte markt. De wisselkoers binnen dit systeem ligt al enige tijd op ongeveer 12 bolivar per dollar. Rafael Ramirez (Minister van Olie) liet weten dat er in 2014 in totaal $5 miljard beschikbaar wordt gesteld via het Sicad systeem. Daar heeft de gewone man weinig aan, want die is voor het verkrijgen van dollars nog altijd aangewezen op de zwarte markt.

Inflatie in Venezuela

Sinds het aantreden van president Maduro is het snel bergafwaarts gegaan in Venezuela. De waarde van de valuta staat onder druk en de inflatie loopt razendsnel op. Volgens de laatste berichten is de officiële inflatie meer dan 50%, maar volgens velen is dat percentage in werkelijkheid nog veel hoger. De verandering van de officiële wisselkoers van de bolivar is een stap in de goede richting, maar er is veel meer nodig om het huishoudboekje van het Zuid-Amerikaanse land op orde te krijgen.

Een grootschalige devaluatie van de bolivar is noodzakelijk om het land weer uit het slop te trekken. Tot die tijd zullen er nog talloze berichten over oplopende inflatie, lege winkelschappen, prijscontroles en staatspropaganda voorbij komen.

Begin dit jaar werden er nog drie nullen weggestreept van de aandelenmarkt. Ook werd eerder deze maand bekend dat de centrale bank naar verhouding steeds meer bankbiljetten met grote coupures drukt. De regering schuwt er zelfs de inzet van het leger niet om de bevolking in het gareel te houden. Deze ontwikkelingen zijn kenmerkend voor hyperinflatie.

Venezuela devalueert de bolivar met 44%

Venezuela devalueert de bolivar met 44%

Op de zwarte markt is bolivar al veel minder waard

Op de zwarte markt is bolivar al veel minder waard

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo