Britse regering wil geld van bankrekeningen halen

De Britse premier David Cameron heeft gezegd dat de overheid in staat moet zijn geld van bankrekeningen te halen om niet-betaalde belastingen te kunnen innen. Wil men daar niet aan beginnen, dan is het alternatief de belastingen te verhogen. “We hebben een keuze hier. Als we er niet voor zorgen dat we alle belastingen binnen krijgen, dan staan we voor het probleem dat we de belastingen moeten verhogen”, zo verklaarde Cameron tegenover Sky News. De maatregel is bedoeld om notoire belastingontduikers aan te pakken. Sommige mensen betalen hun belastingen niet, terwijl ze wel geld op hun bankrekening hebben staan. Door de overheid onder bepaalde omstandigheden in staat te stellen geld van deze rekeningen te halen kunnen deze belastinginkomsten toch verzameld worden.

Volgens de Britse premier wordt de maatregel alleen toegepast indien de belastingschuld groter is dan £1.000 en er tenminste £5.000 op de bankrekening van de persoon in kwestie staat. Eerst moeten we ervoor zorgen dat alle belastingen betaald worden, voordat we de belastingen in het algemeen moeten verhogen, aldus Cameron. “Het verhogen van de belastingen is het alternatief.”

Incasseren

Momenteel kan de overheid alleen geld van een bankrekening weghalen met toestemming van de rechter, maar onder de geplande nieuwe maatregelen heeft de belastingdienst die toestemming niet meer nodig. In plaats daarvan krijgt de belastingdienst de bevoegdheid geld van een rekening te halen als de rekenhouder vier waarschuwingen op rij negeert.

De nieuwe plannen maken het voor de belastingdienst makkelijker openstaande belastingen te incasseren. Critici maken zich zorgen over de extra bevoegdheden die de regering aan de belastingdienst wil geven: “De mogelijkheid om directe toegang te verkrijgen tot miljoenen bankrekeningen van belastingbetalers roept de vraag op wat het risico is op fraude en op fouten in het systeem. Dit beleid is erg afhankelijk van de nauwkeurigheid van de belastingdienst om te bepalen wie wat moet betalen. Het verleden heeft uitgewezen dat dat niet altijd het geval is geweest. Door ten onrechte geld van bankrekeningen te halen worden belastingbetalers ernstig benadeeld.”

Wat vindt u? Mag de belastingdienst zonder toestemming van de rechter geld van bankrekeningen halen?

[polldaddy poll=8042733]

Lees ook:

Krijgt de belastingdienst de bevoegdheid geld van rekeningen te halen?

Krijgt de belastingdienst de bevoegdheid geld van rekeningen te halen?

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *