Regering Spanje krijgt toegang tot gegevens van miljoenen spaarrekeningen

De Spaanse overheid heeft alle banken en verzekeraars in het land verzocht volledige inzage te geven in de spaartegoeden, betaalrekeningen en beleggingsportefeuilles van zowel particulieren als bedrijven. De gegevens zijn binnenkort in te zien door de Spaanse politie, onderzoeksrechercheurs, de belastingdienst en de inlichtingendienst.

De krant El País schrijft dat de bankgegevens in een nieuw bestand terecht komen, waar ze tot tien jaar na sluiting van een rekening bewaard blijven. Het is voor het eerst dat de Spaanse overheid volledige inzage krijgt in de bankgegevens van alle Spaanse burgers en van alle buitenlanders die enige tijd in Spanje verblijven.

Weerstand

Diverse rechters, banken en oppositiepartijen in Spanje hebben hun afkeuring kenbaar gemaakt. Critici zijn bang dat er misbruik gemaakt zal worden van deze gegevens. “Het kan als een politiek wapen ingezet worden. Als er zonder toestemming van de rechter inzage gegeven wordt in bankgegevens, dan is dat een inbreuk op de fundamentele rechten van burgers”.

De Spaanse officier van Justitie zegt dat er toezicht gehouden wordt op de raadpleging van de informatie. Iedere keer als er een instantie om informatie vraagt moet worden vastgelegd waarom die informatie verstrekt dient te worden. Open zoekopdrachten binnen het bestand zullen niet mogelijk zijn.

Financiële repressie

Bankoverschrijvingen van meer dan €1.000 die niet direct te herleiden zijn worden voortaan in het nieuwe systeem opgeslagen. Ook maandelijkse transacties van meer dan €3.000 naar een bepaald rekeningnummer worden voortaan vastgelegd, net als iedere transactie van meer dan €30.000. Zelfs een overschrijving van meer dan €100 naar een stichting of organisatie wordt voortaan in het systeem geregistreerd.

De financiële toezichthouder van Spanje gaat naar verluid ook scherper toezien op bankrekeningen van Spanjaarden in het buitenland en transacties van ‘private banking’ organisaties en troebele bedrijfsstructuren.

Lees ook:

De Spaanse regering wil weten wat u met uw spaarcentjes doet

De Spaanse regering wil weten wat u met uw spaarcentjes doet

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Regering Spanje krijgt toegang tot gegevens van miljoenen spaarrekeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo