Rusland heeft afgelopen week een belangrijke stap gezet richting het uitschrijven van obligaties in euro’s, want door een nieuwe samenwerking met Euroclear kunnen deze obligaties wereldwijd veel gemakkelijker verhandeld worden dan voorheen. Vanwege de Westerse sancties kon het Russische ministerie van Financiën geen geschikte financiële dienstverlener vinden, waardoor de obligaties alleen in eigen land te verhandelen waren.

De samenwerking met financieel dienstverlener Euroclear is voor Rusland meer dan een symbolische stap, want het land wil dit jaar omgerekend een totaalbedrag van €3 miljard in buitenlandse valuta lenen. Met deze doorbraak omzeilt het land de Westerse sancties en kan ze weer geld ophalen op de wereldwijde obligatiemarkt.

Rusland kiest voor de euro

Het is voor Rusland op dit moment aantrekkelijk om geld te lenen in euro’s in plaats van roebels, want de rente voor de euro-obligatie is aanzienlijk lager. Betaalt het Russische ministerie van Financiën op dit moment bijna 8,5% rente voor een 10-jaars lening in roebels, voor een vergelijkbare lening in euro’s is dat maar de helft.

Het is niet alleen vanwege de rente dat Rusland euro’s wil lenen. Het land is ook een belangrijke handelspartner van de Eurozone, wat betekent dat er voldoende euro’s binnenstromen. Zo lang het land grondstoffen naar Europa kan exporteren zijn de leningen in euro’s eenvoudig af te lossen. Met de aanleg van de tweede Nord Stream gasleiding blijft het land ook de komende decennia een belangrijke energieleverancier van Europa.

Lees ook:

euro-note-1205315-teaser

Rusland kan weer geld lenen in euro’s