ECB lanceert realtime betaalsysteem

De ECB heeft afgelopen vrijdag haar nieuwe systeem voor realtime betalingen gelanceerd. Met dit nieuwe TARGET Instant Payment Settlement (TIPS) betaalsysteem kunnen particulieren en bedrijven binnen de Eurozone binnen een paar seconden geld overmaken. Dat geldt ook voor betalingen naar het buitenland en transacties die buiten de openingstijden van de bank plaatsvinden. Met dit nieuwe systeem maakt de bankensector een inhaalslag op internetbedrijven als Google, Apple, Paypal, Amazon en Tencent. Deze bedrijven bieden al langer betaaldiensten aan die sneller en eenvoudiger werken.

Opvallend genoeg is de animo voor het nieuwe betaalsysteem van de ECB nog niet overweldigend. Sinds de lancering afgelopen vrijdag zijn alleen een handvol banken uit Frankrijk, Spanje en Duitsland op het systeem aangesloten. De eerste betaling met het TARGET Instant Payment Settlement systeem vond afgelopen vrijdag plaats en betrof een overboeking van een rekening van het Spaanse CaixaBank naar een rekening bij de Franse bank Natixis. Het zijn vooral kleinere banken die zich hebben aangesloten. Het Spaanse BBVA is de enige echt grote bank die het nieuwe betalingssysteem al gebruikt.

TARGET Instant Payment Settlement

Het TIPS betaalsysteem is toegankelijk voor banken in de Europese Unie die een rekening hebben bij de centrale bank die is aangesloten op het TARGET2 systeem. Per transactie betalen de deelnemende banken een vergoeding van vijfde eurocent (€0,002). De ECB garandeert dat alle betalingen via het systeem binnen tien seconden worden bijgeschreven op de bankrekening van de ontvanger.

In eerste instantie werkt het systeem alleen voor betalingen in euro’s, maar als er voldoende vraag naar is kunnen ook andere valuta aan het systeem worden toegevoegd. Het nieuwe betaalsysteem werd ontwikkeld door de Banca d’Italia, in samenwerking met de centrale banken van Duitsland, Frankrijk en Spanje. Het betaalsysteem werd in de zomer van vorig jaar aangekondigd.

Met ingang van volgend jaar worden betalingen tussen Nederlandse banken ook meteen afgehandeld. Dat betekent dat je ook in de weekenden en tijdens feestdagen zonder vertraging geld kunt overmaken.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.