Wolfgang Schaeuble waarschuwt voor teveel liquiditeit

Schaeuble maakte tijdens een bijeenkomst van zijn politieke partij bekend dat hij het onderwerp tijdens het eerstvolgende G20-topoverleg voor ministers van Financiën in Moskou ter sprake zal brengen. Hij richt zich vooamelijk op de VS en Japan, twee landen die zich niet zo druk lijken te maken over een structureel hoog begrotingstekort. Schaeuble wil zijn Amerikaanse collega ervan overtuigen dat de VS beter de koers van de Europa kan volgen. Europa streeft naar een evenwichtige begroting op de middellange termijn en door het beleid van de ECB kan er niet grootschalig geld worden bijgedrukt om overheidstekorten te financieren.

“Duurzame economische groei kan alleen bereikt worden op de basis van een duurzaam fiscaal beleid”, aldus Schaeuble. De sterkte van de euro, de toestand van het wereldwijde monetaire systeem en de controverse over de valutaoorlog die wereldwijd gaande is zijn de onderwerpen die centraal zullen staan tijdens het G20-topoverleg tussen minsters van Financiën, dat vrijdag en zaterdag gehouden zal worden. Het is ironisch dat men het nu heeft over de sterkte van de euro, terwijl men nog niet zo lang geleden sprak over de eurocrisis. Kennelijk trekken de problemen elders in de wereld nu meer aandacht van de pers.

Japan is daar een goed voorbeeld van, want sinds het aantreden van de nieuwe premier Abe is dit land om ramkoers gegaan in de valutaoorlog. Men stuurt actief aan op een lagere koers van de yen, om op die manier de export te stimuleren en de aandelenkoersen op te jagen. Eerder deze week zei de Japanse minister van Financiën nog dat de Nikkei index eind maart op 13.000 punten moet staan, een stijging van 17% in zes weken tijd.

De wereldwijde valutacrisis is in een hogere versnelling gezet door met name Japan en de VS. Mede als gevolg daarvan stijgt de waarde van de euro tegenover deze valuta, waardoor de exportpositie van Europese bedrijven verslechterd is. In sommige landen begint men zich al zorgen te maken over een 'te sterke euro', zoals Frankrijk. Onlangs liet de Franse president Hollande weten bang te zijn voor een te sterke euro. Hij riep op tot een “realistische wisselkoers”, maar aan die oproep kon niemand gehoor geven. Het is immers niet de taak van de ECB om actief wisselkoersbeleid te voeren.

Wolfgang Schaeuble wil dat de VS het voorbeeld van Europa volgt (Afbeelding via Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo