Lezers Marketupdate zijn somber over Nederlandse economie

Meer dan de helft van de lezers op Marketupdate zijn somber over het concurrentievermogen van de Nederlandse economie, zo blijkt uit de enquête die de afgelopen week op onze site stond. Ruim 56% is van mening dat ons concurrentievermogen fundamenteel is aangetast en dat ons land daarom uit de top tien van meest concurrerende economieën zal wegzakken. Nog eens 9% van de respondenten denkt dat we wel uit de top 10 wegzakken, maar dat we over een aantal jaar weer een betere positie zullen veroveren.

Minder dan 11% van het totaal aantal respondenten is optimistisch en verwacht dat Nederland in de top 10 van meest concurrerende economieën zal blijven. Dat is betrekkelijk weinig in vergelijking met het optimisme dat er voor de crisis heerste over onze exporteconomie, die zich steeds meer moest gaan ontwikkelen als een kenniseconomie. Een aanzienlijk gedeelte van de respondenten heeft al geen belangstelling meer voor dit soort economische lijstjes, zo blijkt uit de enquête.

Vorige week werd bekend dat Nederland dit jaar van de vijfde naar de achtste positie is gezakt op de wereldwijde ranglijst van het World Economic Forum. Door de financiële crisis hebben veel bedrijven een rem gezet op de investeringen in R&D en is de overheid gaan bezuinigen op subsidies voor innovatie.

Morgen plaatst Marketupdate weer een nieuwe enquête. Suggesties zijn welkom, mail ze naar redactie@marketupdate.nl.

Zakt Nederland uit de top tien van concurrerende economieën?

Zakt Nederland uit de top tien van concurrerende economieën?  Meerderheid Marketupdate lezers denkt van wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.