Poll: Hoe concurrerend is Nederland nog?

Woensdag werd bekend dat Nederland in 2013 minder concurrerend is dan vorig jaar. We zakken als land van de vijfde naar de achtste plaats in de jaarlijkse concurrentie-index van het World Economic Forum. Volgens deskundigen is die daling toe te schrijven aan het begrotingstekort, de slecht functionerende financiële markten en toenemende onzekerheid over de degelijkheid van de Nederlandse bankensector. Ook dalende investeringen in R&D door bedrijven, het gebrek aan technici en ingenieurs en de gebrekkige samenwerking tussen bedrijven en universiteiten is voor een deel verantwoordelijk voor de daling naar de achtste plaats, aldus NU.nl.

Maakt u zich al zorgen over de concurrentiepositie van Nederland? Voeren landen als Zwitserland, Finland en Duitsland (respectievelijk de posities 1,3 en 4) inderdaad een slimmer beleid dan Nederland? Laat uw mening horen in de poll of laat een reactie achter!

[polldaddy poll=7369803]

4 gedachten over “Poll: Hoe concurrerend is Nederland nog?

 • 5 september 2013 om 08:54
  Permalink

  De politiek schuld gedreven economie gaat net als de kruik te water tot ie barst.

  De 40 jarige transitie van productieve naar niet-productieve banen zal de kosten van het BBP enkel nog crescendo doen toenemen. De rekening wordt gepresenteerd in de vorm van directe en indirecte belastingen aan bedrijven en burger.

  Door het penetreren van de zgn. laffercurve zal die rekening voor de burger en bedrijven parabolische vormen aan nemen. Deze Catch-22 situatie kenmerkt zich door een status-que in een devasterende stagflatie.

  Het plot van deze ontwikkeling lijkt rechtstreeks overgenomen uit het boek van George Orwell’s – Animal farm- Haaks op het gedachtengoed van Adam Smith met zijn – Wealth of Nations -.

  Regeren is vooruitzien, maar wie durft in een systeem waarbij 80% in dienst staat van het systeem zijn kop boven het maaiveld uit te steken of de poten van onder zijn stoelen te zagen….. ?

  Beantwoorden
 • 10 september 2013 om 08:34
  Permalink

  De nederlandse concurrentiepositie is gezakt. Wat moet ik hiernu mee? Nederland is geen bedrijf, maar een groep mensen en bedrijven die binnen gedefinieerde grenzen opereert. Daarbij de individuele bedrijven worden gerund door het bestuur of eigenaren. Die nemen hun besluiten op eigen initiatief en marktvraagstukken en niet wat de entiteit Nederland ervan vindt. De individuele burger neemt ook zijn eigen besluiten.
  Er ontstaat bij veel mensen het idee dat de overheid iets kan doen om de concurrentiepositie te verbeteren. En dit is grote onzin, het is juist het tegenovergestelde, de overheid is juist de grootste bedreiging, met haar marktmeesterdenken. Burgers maar ook bedrijven willen maar niet begrijpen dat hoe meer en groter de overheid is, dat zij steeds meer middelen nodig heeft om al rechten en wetten uit te voeren.
  De overheid is slecht voor de concurrentiepositie van je bedrijf. En slecht voor het land, is niet belangrijk, want het is maar een grens die betrokken is in je hoofd. Meer moet je er niet van maken.

  Beantwoorden
 • 15 augustus 2014 om 02:20
  Permalink

  Thanks in favor of sharing such a fastidious thinking,
  piece of writing is pleasant, thats why i have read it fully

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.