Rusland wil gebruik contant geld beperken?

De Russische ministeries van Financiën en Economische Ontwikkeling willen het gebruik van contant geld beperken, zo schrijft zakenkrant Vedomosti. Rusland wil de zwarte economie aan te pakken en problemen als corruptie, belastingontwijking en witwassen effectiever kunnen bestrijden. Daarom overweegt men verschillende maatregelen, zoals een limiet op cash betalingen en een eventuele belasting op contant geld. Ook zou het voor bedrijven niet meer mogelijk moeten zijn om salarissen in contanten uit te betalen.

De regering wil het gebruik van contant geld voor grote aankopen als vastgoed, auto’s en luxegoederen aan banden leggen, maar er is nog geen overeenstemming over het maximumbedrag dat men contant mag aankopen. In januari spraken verschillende Russische media nog over een limiet van 500.000 roebels, omgerekend met de huidige wisselkoers is dat ongeveer €8.250. De minister van Financiën, Anton Siluanov, heeft al laten weten dat hij het idee van een limiet op contant geld transacties steunt, maar hij sprak zich nog niet uit over de hoogte van deze limiet.

Contant geld populair in Rusland

Op dit moment is het gebruik van contant geld in Rusland zeer populair. In de eerste negen maanden van 2016 haalden rekeninghouders in totaal 19 biljoen roebels van hun bankrekening, meer dan twee keer zoveel als de 8,7 biljoen roebels die in dezelfde periode gebruikt werden voor elektronische betalingen. Volgens cijfers van de Russische centrale bank vertegenwoordigen alle munten en bankbiljetten een waarde van 9% van het bbp. Ter vergelijking, in de Eurozone benadert de geldhoeveelheid bijna 10% van het bbp.

Het gebruik van contant geld loopt in Rusland achter ten opzichte van veel Westerse landen, mede door de hoge kosten voor elektronische betalingen. De kosten voor elektronische betaalsystemen kunnen tot 10% van de nettowinst van bedrijven voor hun rekening nemen.

Een andere optie die besproken wordt is een gedifferentieerd belastingtarief voor goederen en diensten, waarbij consumenten minder belasting betalen als ze elektronisch betalen. Toch lijkt dit plan volgens experts niet haalbaar, omdat het in strijd is met de regels omtrent vrij verkeer van goederen en geld in Rusland.

russian-ruble

Rusland wil gebruik contant geld beperken (Foto via Pixabay)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders