Grafiek: Hoeveel spaarders zitten boven de €100.000 grens?

Percentage onverzekerde spaarders

De eerste grafiek is samengesteld door HSBC en is gebaseerd op data van de Europese Commissie. Deze geeft per land aan hoe de situatie destijds was voor de spaarders. In België bleek het spaartegoed van maar liefst 99,4% van alle spaarders op dat moment gedekt te zijn door het garantiestelsel. In Zweden lag die grens een stuk lager (of waren er meer vermogende spaarders), want hier viel ongeveer driekwart van alle spaarders in 2007 onder de bescherming van het deposito garantiestelsel.

Percentage spaarders dat onder het deposito garantiestelsel valt (Grafiek via FT Alphaville)

Verzekerd versus onverzekerd spaargeld

De tweede grafiek is opnieuw gebaseerd op data van de europese Commissie, maar is samengesteld door JP Morgan. Die maakte een scheidingslijn op €100.000 en keek daarbij naar de totale bedragen die wel of niet onder een garantiestelsel zouden vallen. Door naar bedragen te kijken in plaats van naar het aantal klanten zien we een andere verdeling. In sommige landen blijkt meer dan de helft van het totale spaargeld in het banksysteem op 'grote' spaarrekeningen te staan. JP Morgan voegde eraan toe dat eind 2012 slechts 7% van al het spaargeld in het banksysteem van buitenlandse spaarders is. Cyprus en een aantal andere kleine landen vormden daar wellicht een uitzondering op, maar gemiddeld genomen blijkt het aandeel van buitenlandse spaarders relatief klein te zijn.

In sommige landen is meer dan de helft van al het spaargeld geconcentreerd in 'grote' spaarrekeningen (Grafiek via FT Alphaville)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo