Vijftien jaar na de invoering van de euro zijn er nog steeds veel oude munten en bankbiljetten in omloop. Volgens berekeningen van Bloomberg is er voor ongeveer €15 miljard aan oud geld nog steeds niet ingeleverd, waarvan €6,5 miljard aan Duitse marken. Ook is er nog steeds voor ruim €1 miljard aan Franse francs, Spaanse peseta’s en Italiaanse lira in omloop.

Het is opvallend dat er nog zoveel oude lira’s, peseta’s, drachmes en francs in omloop zijn, want een derde van het oude geld dat tot op de dag van vandaag nog rondzwerft is al compleet waardeloos geworden. In twaalf landen van de eurozone kunnen muntstukken al niet meer ingewisseld worden, terwijl in Frankrijk, Italië, Finland en Griekenland de deadline voor het inwisselen van bankbiljetten ook al verstreken is. Kom je dit geld nog tegen bij een erfenis, dan krijg je daar helemaal niets meer voor.

oud-geld-in-omloop

Miljarden aan oud geld nog steeds niet ingewisseld (Grafiek via Bloomberg)

Geld inwisselen

Niet alle centrale banken zijn even streng met het inwisselen van bankbiljetten. In Portugal kreeg je maar één jaar de tijd om je oude escudo’s om te wisselen voor euro’s, terwijl de laatste generatie guldenbiljetten nog tot 2031 ingeleverd kunnen worden bij de Nederlandsche Bank. Onze oosterburen gaan nog een stap verder, want de Bundesbank heeft geen einddatum ingesteld voor het inwisselen van Duitse marken. In sommige winkels in Duitsland kun je vijftien jaar na de introductie van de euro nog steeds met Duitse marken betalen.

In Italië verstreek de deadline voor het inwisselen van bankbiljetten al in 2011. Dat was een zware tegenvaller voor een vrouw uit Brussel die in 2014 een bedrag van 1,4 miljard lire aan bankbiljetten erfde. Een vermogen dat ooit meer dan €700.000 aan waarde vertegenwoordigde lag al een paar jaar als waardeloos papiergeld in een bankkluis. Dan kun je nog beter gouden munten bewaren, want die kunnen niet waardeloos verklaard worden door overheden.

Bill Deutsche Mark Banknotes Cash Currency Germany

Ruim €6 miljard aan Duitse marken nog niet ingeleverd (Bron: Maxpixel)