EU overweegt importheffing op Amerikaanse producten

De Europese Unie werkt aan tegenmaatregelen voor het geval dat Trump zijn geplande importheffing op staal en aluminium doorzet. Vorige week maakte de Amerikaanse president zijn plannen bekend om de import van deze industriële metalen zwaarder te belasten, met als doel de eigen industrie te beschermen en meer werkgelegenheid terug te halen naar de VS. Kort nadat de president zijn plannen bekendmaakte kwam er van over de hele wereld veel kritiek, omdat er met deze importheffingen een nieuwe handelsoorlog kan oplaaien.

De Europese Unie bereid een importheffing voor op verschillende Amerikaanse consumentengoederen, landbouwproducten en staalproducten, die in werking gesteld kan worden op het moment dat Trump de daad bij het woord voegt. Bloomberg kreeg een lijst van de Europese Commissie in handen, waarop alle Amerikaanse producten staan die mogelijk door de importheffingen getroffen zullen worden. Het gaat dan om onder meer motorfietsen, spijkerbroeken en whiskey, maar ook om sinaasappelsap, graan en andere landbouwproducten. De totale lijst zou betrekking hebben op €2,8 miljard aan goederen die de Verenigde Staten jaarlijks naar Europa exporteert.

Importheffing op staal

Een importheffing op staal heeft voor de EU een bijzondere betekenis, omdat haar wortels liggen in de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Toen werd het algemene belang ingezien van samenwerking op het gebied van kolen en staal, grondstoffen die essentieel waren voor de wederopbouw na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog.

De Europese staalindustrie is vandaag de dag nog steeds goed voor een omzet van €170 miljard en voor tenminste 300.000 banen. Amerikaanse invoerheffingen die deze industrie op een achterstand zetten kunnen dus rekenen op een harde maar gepaste tegenreactie van de Europese Commissie. Komt er ook een Amerikaanse importheffing op aluminium, dan zal de Europese sanctielijst volgens Bloomberg verder uitgebreid worden.

Tot op heden gaat het zowel aan Amerikaanse als Europese zijde slechts om dreigementen, maar als Trump zijn plannen doorzet is een vergeldingsactie zo goed als zeker. Deze onzekerheid is niet alleen slecht voor het vertrouwen in de Amerikaanse dollar, maar ook voor beursgenoteerde bedrijven aan beide kanten van de oceaan die last kunnen krijgen van de importheffing. Het gevaar is dat iedere importheffing met een andere heffing beantwoordt zal worden, waardoor de situatie verder kan escaleren.

Dollar onder druk

De importheffingen die Trump vorige week aankondigde zijn niet goed voor het vertrouwen in de Amerikaanse regering. Dit soort maatregelen zorgen namelijk voor onzekerheid en daar houden bedrijven en investeerders niet van. Dat verklaart ook de schrikreactie op de beurs en de daling van de dollar ten opzichte van de euro. Als dit een voorbode voor meer is zullen bedrijven mogelijk hun focus verleggen naar andere afzetmarkten, wat nadelig kan uitpakken voor de dollar.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “EU overweegt importheffing op Amerikaanse producten

  • 6 maart 2018 om 21:40
    Permalink

    Mogelijk wil Trump met zijn protectionistisch dreigement, wisselgeld voor onderhandelingen.Daardoor krijgt hij gedeeltelijk zijn zin en is sprake van contingenteringen. Als later blijkt dat er bij gesteld moet worden, dan kan dat nog.
    Inmiddels zijn de Republikeinen gedeeltelijk tegen. Hoe meer het naar de verkeizingen in november gaat, hoe meer turbulentie.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders