Zero Hedge ‘ontmaskerd’

Als lezer van Marketupdate bent u waarschijnlijk wel bekend met Zero Hedge, het blog dat razendsnel verslag doet van allerlei financiële en politieke ontwikkelingen in de wereld. Het blog combineert uitgebreide financiële analyses en verslagen met meer sensationele berichten over een onvermijdelijke ineenstorting van het financiële systeem en hoe centrale banken dat proberen te voorkomen.

Het blog verscheen kort na het uitbreken van de financiële crisis in 2008, maar tot voor kort wist niemand wie er achter alle berichten zat die onder de schuilnaam “Tyler Durden” geplaatst werden. Een naam die overigens is afgeleid van de film ‘Fight Club’ uit 1999. Tot vandaag, want Bloomberg licht in een exclusief artikel de sluier van Zero Hedge op…

zh-logo

Wie is Tyler Durden?

Het antwoord op deze vraag zal u misschien verbazen… het zijn maar drie personen! Een daarvan was het oneens met de koers die Zero Hedge was ingeslagen en klapte uit de school. Daarmee breekt hij met de eerste regel uit de film Fight Club: “Je zult niet over de Fight Club praten”. We hebben het over Colin Lokey (32), die pas vorig jaar voor Zero Hedge begon te schrijven.

tyler_durden_by_veronicagibsonHij werkte samen met Daniel Ivandjiiski (37), een man van Bulgaarse afkomst die in het verleden als analist werkte voor een bank. Zijn naam werd al eerder in verband gebracht met het blog Zero Hedge, maar er was niemand die dat kon bewijzen. De derde persoon die berichten plaatst onder het pseudoniem ‘Tyler Durden’ blijkt Tim Backshall (45) te zijn, een bekende kredietanalist die gespecialiseerd is in derivaten.

Colin Lokey raakte overwerkt en moest naar het ziekenhuis vanwege een paniekaanval. Daarna begon hij zijn verhaal te vertellen en het mysterie omtrent Zero Hedge te onthullen. Lokey vertelt dat Zero Hedge zich als blog duidelijk profileerde als ‘anti-establishment’, waarbij cynisme en negativiteit meestal de boventoon voerde in de berichtgeving.

Zero Hedge

Juist die negatieve en tegendraadse manier van schrijven maakte van Zero Hedge een populair blog dat inmiddels wereldwijd gelezen wordt door beleggers en door mensen die werkzaam zijn in de financiële wereld en de journalistiek.

Volgens Lokey was de site sterk gedreven op het maken van winst en had het de hoogste prioriteit om zoveel mogelijk aandacht te genereren. Uit interne chatsessies tussen de drie ‘Tyler Durdens’ blijkt dat er bijvoorbeeld veel overlegd werd over de titels van de nieuwsberichten. Ook vertelde Lokey over de enorm hoge werkdruk als blogger voor Zero Hedge.

Extreme werkdruk

Het werk was uitputtend, want Lokey moest soms wel 15 artikelen op een dag schrijven, artikelen die regelmatig meer dan 1.500 woorden (drie pagina’s) lang waren. Het leverde hem vorig jaar in totaal $100.000 aan inkomsten op, maar het meeste geld kwam terecht bij Ivandjiiski en Backshall, die beide in een miljoenenvilla wonen. In een email aan Bloomberg schrijft Lokey:

“Wat je leest op Zero Hedge is nonsens. En je zou er niet achter moeten staan. Twee mannen leiden een leven waar je alleen maar van kunt dromen, terwijl ze pretenderen voor jou te kunnen spreken. Tyler Durden woont in een kasteel. Als je de film Fight Club hebt gezien weet je hoe ironisch dat is.”

Op 2 april nam Lokey afscheid van het blog. De relatie met zijn collega’s was toen al drastisch verslechterd, zo blijkt uit de chat geschiedenis die Lokey bewaarde. In een gesprek met Ivandjiiski schrijft hij het volgende:

“Ik kan niet 24 uur per dag een cheerleader zijn voor de Hezbollah, Moskou, Teheran, Beijing en Trump. Het is verkeerd. Klaar. Ik weet dat het veel bezoekers oplevert, maar het sloopt je goede naam op de langere termijn.”

Manipulatie

Lokey, die veel politiek getinte artikelen schreef voor Zero Hedge, spreekt van een grote druk om de berichten op een bepaalde manier aan het publiek over te brengen. Daarover schrijft hij het volgende:

“Ik probeerde zoveel mogelijk feiten in mijn artikelen te plaatsen, maar daar was simpelweg geen ruimte voor. Rusland = goed. Obama = idioot. Assad = Goedgezinde leider. John Kerry = domkop. Poetin = Grootste leider in de wereldgeschiedenis.”

Zijn werkgever Ivandjiiski weerlegt deze bewering, door te stellen dat Lokey alle vrijheid kreeg om te schrijven wat hij wilde. Hij laat Bloomberg weten teleurgesteld te zijn dat Lokey de media heeft opgezocht om de site zo in diskrediet te brengen.

Op Zero Hedge lezen we meer…

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders