‘Federal Reserve moet inflatiedoel verruimen’

De Federal Reserve zou meer ruimte moeten krijgen om de economie te ondersteunen en moet daarom haar inflatiedoelstelling versoepelen. Dat zei John Williams van het Amerikaanse stelsel van centrale banken tijdens een economische conferentie in Atlanta. In plaats van te streven naar een inflatie van dicht bij de 2% zou de centrale bank moeten streven naar een bepaald prijsniveau. Dat houdt in dat de centrale bank ook een hogere inflatie kan nastreven, zo lang het gemiddelde over de langere termijn op 2% uitkomt.

Williams merkte op dat de inflatie in tijden van economische groei verder mag oplopen, omdat deze in tijden van crisis meestal veel lager is dan 2%. Hij pleit daarom voor een flexibele inflatiedoelstelling, die in bepaalde periodes ook de grens van 2% mag overstijgen. Deze aanpassing geeft de Federal Reserve meer ruimte om monetair beleid te voeren, aldus de centraal bankier.

Ruimere inflatiedoelstelling

Het loslaten van de traditionele inflatiedoelstelling stelt de Federal Reserve ook in staat langer door te gaan met monetaire verruiming. Dat maakt het beleid van de centrale bank ook minder voorspelbaar. Volgens de centraal bankier moet de Federal Reserve nu al voorbereidingen treffen voor een volgende crisis. In een crisis is het veel lastiger om veranderingen in het beleid uit te leggen.

Ondanks de renteverhogingen van de centrale bank staat de rente nog steeds veel lager dan voor de crisis. Dat betekent dat er veel minder speelruimte is om de rente in een volgende crisis te verlagen. Met een ruimere inflatiedoelstelling kan de Federal Reserve de rente makkelijker verhogen.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.