Greenspan: “Alleen de aandelenmarkt doet ertoe”

Greenspan zei dat de aandelenmarkt de sleutelrol speelt in het spel van economische groei. “Data laat zien dat de aandelenmarkten niet alleen een leidende indicator zijn voor economische activiteit, maar dat ze er ook economische groei bewerkstelligen”, aldus Greenspan. Volgens hem is 6% van de verandering van het GDP toe te schrijven aan de ontwikkeling van de waarde van huizen en aandelen.

Het is bekend dat de Amerikaanse economie draait op consumptie, die voor een aanzienlijk deel met schulden gefinancierd worden. Stijgt het onderpand van Amerikanen (aandelenkoersen en huizenprijzen), dan is er meer geld beschikbaar om de consumptie op een hoog niveau te houden. Daar zouden we nog aan toe kunnen voegen dat stijgende aandelenkoersen en huizenprijzen ondersteunend werken voor de dollar, omdat deze financiële activa dan interessant blijven voor beleggers. Indien de aandelenmarkt en de huizenmarkt geen interessant rendement meer oplevert is de kans groot dat het vermogen elders op rendement gaat jagen. Dat kan bijvoorbeeld de grondstoffenprijzen of de goudprijs opdrijven.

Onderstaand videofragment is van CNBC, maar op hun eigen server is de video op het moment van schrijven niet beschikbaar.

Greenspan: “Alleen de aandelenmarkt doet ertoe”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.