Europese beurzen ontsnappen niet aan correctie in de VS

De Europese aandelenmarkten blijken niet immuun voor de forse correctie die we deze week gezien hebben in de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat Amerikaanse aandelen vorig jaar veel meer in waarde gestegen zijn dan de Europese aandelen gaan ze nu beide hard onderuit. Vanaf de top heeft de Amerikaanse S&P 500 index ongeveer 10% van haar waarde verloren, terwijl de belangrijkste Europese bedrijven in de Euro Stoxx 600 met gemiddeld 7,1% onderuit gingen.

Zetten we deze daling af tegen de waardestijging van het afgelopen jaar, dan kunnen we concluderen dat de Europese aandelen naar verhouding harder afgestraft zijn dan de Amerikaanse. Vorig jaar realiseerde de Euro Stoxx 600 een stijging van 7,7%, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode twee keer zoveel rendement behaalde.

Toen de correctie op de Amerikaanse aandelenmarkt een week geleden begon waren de waarderingen daar al bijzonder hoog, veel hoger dan die van Europese aandelen. Omdat de beurzen aan beide kanten van de oceaan nu zo hard onderuit gaan zijn Europese aandelen momenteel aantrekkelijker gewaardeerd. Dat is ook de reden dat het vermogensbeheer bij banken als JP Morgan, Barclays, Credit Suisse en Allianz op dit moment de voorkeur geven aan Europese aandelen.

Europese aandelen gaan deze week ook hard onderuit (Bron: Bloomberg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.