Aandelenmarkten opnieuw flink lager

Na een bloedrode maandag op de Amerikaanse aandelenmarkt openen de beurzen in Azië en in Europa vandaag opnieuw flink in de min. Gisteren sloot de Dow Jones 4,6% lager en ging de breed gedragen S&P 500 index met 4,1% onderuit, terwijl de aandelenkoersen intraday nog veel lager stonden.

Beleggers zouden zich zorgen maken over de oplopende rente en het vooruitzicht van meer renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank, waardoor aandelen minder aantrekkelijk worden ten opzichte van obligaties. Ook nemen de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten toe, wat beleggers nerveus maakt.

De Dow Jones en de S&P 500 index behaalden in januari nog de grootste maandelijkse koerswinst in twee jaar tijd en stegen op 26 januari naar een nieuwe all-time high. Door de correctie van maandag zijn de belangrijkste Amerikaanse beursindices weer terug op het niveau van twee maanden geleden, waarmee de correctie dramatischer lijkt dan het is. Zorgwekkend is dat de liquiditeit op de aandelenmarkt momenteel laag is, zoals de cijfers van Nanex laten zien.

Beurzen verder omlaag

De schokgolf van maandag werkt ook vandaag door op de financiële markten. De Chinese Shanghai Composite verloor 3,35%, terwijl de Japanse Nikkei index meer dan 4,7% lager sloot. Ook in Europa staat er vandaag rood op de borden. De AEX index opende bijna 4% in de min en stond rond het middaguur bijna 2,5% lager op 529 punten, terwijl de beurzen in Duitsland en Frankrijk halverwege de dag op een verlies van bijna 2% staan.

Niet alleen de aandelenkoersen gaan onderuit, ook de virtuele munten zetten de daling van afgelopen week voort. Vandaag zakte de prijs van bitcoin met meer dan 8% naar $6.339. In een maand tijd daalde de marktwaarde van alle virtuele munten van meer dan $800 miljard naar $290 miljard, wat betekent dat vanaf het hoogtepunt van begin januari al meer dan zestig procent aan waarde uit de virtuele munten verdampt is.

Marktwaarde virtuele munten sterk gedaald (Bron: Coinmarketcap)

Vlucht naar goud en obligaties

Onder deze extreme volatiliteit blijft de goudprijs relatief stabiel. Sinds het begin van deze week is de goudprijs in euro’s met 1,37% gestegen tot €34.800 per kilo, omgerekend iets meer dan €1.080 per troy ounce. De zilverprijs is ten opzichte van de slotkoers van afgelopen vrijdag met 2% gestegen, van €427 naar €436 per kilogram. Daarmee bewijzen de edelmetalen hun rol als veilige haven.

Ook staatsobligaties vervullen op deze dagen hun rol als veilige haven, want de rente op Amerikaanse 10-jaars leningen zakte van een slotkoers van 2,84% afgelopen vrijdag naar 2,71% op het moment van schrijven. De Duitse 10-jaars rente daalde ook wat, al bleef deze beweging beperkt tot een paar basispunten. Een daling van de rente betekent dat de waarde van obligaties stijgt. Beleggers lijken de voorkeur te geven aan dollars, want de wisselkoers ten opzichte van de euro zakte tot onder de $1,24.

Goudprijs begint de week met een bescheiden winst (Bron: Goudstandaard)

7 gedachten over “Aandelenmarkten opnieuw flink lager

 • 6 februari 2018 om 17:21
  Permalink

  Beste Frank ik weet niet meer waar ik het gelezen had maar volgens mij was het hier op deze site.
  In het artikel stond een voorspeling volgens mij van een Amerikaanse econoom dat de beurzen wereldwijd rond Valentijnsdag zouden gaan beginnen aan de correctie of wel financiële meltdown.
  Weet jij nog wie dat was? Lijkt mij een interessant iemand om te volgen de komende maanden

  Beantwoorden
  • 9 februari 2018 om 10:27
   Permalink

   Hoi Joep, ik weet niet meer welke econoom dat was. Misschien dat het ergens in de reacties stond? Een correctie zat er al langer aan te komen, want de beurs leek alleen maar omhoog te kunnen. Grote vraag is nu of dit een tijdelijke dip is of het begin van een grotere daling. Wat denk jij? Ik vermoed het laatste..

   Beantwoorden
   • 9 februari 2018 om 14:56
    Permalink

    Ik denk ook dat dit het begin is van de grootte correctie.
    Maar houw nog wel een slag om de arm veel grootte bedrijven hebben nog heel veel reserves.
    Die kunnen ze gaan inzetten om hun eigen aandelen terug te kopen waar door de prijs weer stabiliseert. Maar we staan wel aan de vooravond van iets wat we nog nooit hebben mee gemaakt in de financiële wereld.
    Ik durf ook geen voorspeling te doen wat er gaat gebeuren maar dat dit fout gaat daar ben ik van overtijgt.

    Beantwoorden
 • 6 februari 2018 om 17:31
  Permalink

  Vindt dat je wel snel de conclusie trekt dat goud en zilver nu in eens een veilige haven zijn.
  Bijna alle grondstoffen zijn gestegen precies zo als in 2007 als de aandelen zakken vlucht men altijd naar grondstoffen niet specifiek naar goud of zilver.
  Zilver staat trouwens histories laag dit zegt toch wel genoeg

  Beantwoorden
 • 6 februari 2018 om 21:14
  Permalink

  Welliswaar zal morgen, 07-02-2017, een technisch herstel plaats vinden, maar dat belet niet de dal vaart naar AEX 505. Gaat de index daar doorheen dan is de “”Bear”” los. In de V.S. zijn veel te veel aandelen gedeeltelijk met schuld gefinancierd en margins doorbroken (was dat ook niet in 1929?). dus de banken schakelen automatisch, indien niet bijgestort, naar verkopen. Dan zijn 80% van de aan/verkopen via algoritmische computer programma-s, dus steun en weerstand lijnen zijn belangrijk. Ik zie nog geen opleving, aangezien de opgeblazen drukpers E.C.B./Fed verwachtingen er uit moeten lopen. Bovendien komen op 4 maart de Italiaanse verkiezingen aan en zijn de via opkoop van aandelen door de multi-s gepresenteerde winstcijfers, lager, dan in de euforische index verdisconteerd was.

  Beantwoorden
  • 9 februari 2018 om 10:35
   Permalink

   We gaan het zien.. Voorlopig lijkt de trend nog naar beneden te wijzen en er zijn inderdaad verschillende argumenten op te noemen waarom aandelen van dit niveau verder zouden kunnen dalen. Belangrijk is denk ik wat de inflatie gaat doen en hoe sterk centrale banken daarop zullen reageren met renteverhogingen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de geopolitieke ontwikkelingen en de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.