China wil valutareserves niet meer uitbreiden

China heeft volgens haar eigen centrale bank geen baat bij een verdere uitbreiding van haar valutareserves. Dat betekent dat ze vanaf nu niet meer zoveel Amerikaanse staatsobligaties zal kopen als ze de afgelopen jaren gedaan heeft. “Het is niet langer in het belang van China om de buitenlandse valutareserves uit te breiden”, aldus gouverneur Yi Gang van de Chinese centrale bank. Het land heeft door de jaren heen meer dan $3 biljoen aan dollarreserves verzameld, met als voornaamste doel haar eigen munt goedkoop te houden.

Appreciatie

De laatste jaren laat China haar yuan steeds verder appreciëren ten opzichte van de dollar, zodat een deel van het exportvoordeel komt te vervallen. Daar staat tegenover dat de Chinezen met een sterkere yuan meer koopkracht hebben in het buitenland.

De Chinese centrale bank zal in feite haar gebruikelijke interventies in de valutamarkt beëindigen en de bandbreedte waarbinnen de yuan mag bewegen verbreden., zo schreef gouverneur Zhou Xiaochuan in een beleidsdocument over de hervormingen die de regering de komende jaren wil doorvoeren.

Volgens gouverneur Yi Gang heeft de Chinese economie meer baat bij een stijgende yuan, omdat er onder de huidige omstandigheden meer mensen zijn die er baat bij hebben dan die er nadeel van zullen ondervinden.

Strateeg Sacha Tihanyi van Scotiabank in Hong Kong verklaarde tegenover Bloomberg dat deze uitspraken van de Chinese centrale bank in overeenstemming zijn met de plannen van China om de flexibiliteit van de munt te vergroten. “De bandbreedte waarin de yuan mag bewegen kan in de komende maanden verder opgerekt worden”, aldus Tihanyi.

De yuan mag iedere dag maximaal 1% afwijken van de referentiekoers die door de People’s Bank of China wordt vastgesteld. In mei 2007 werd de bandbreedte voor de yuan al opgeschroefd van 0,3% naar 0,5% en in april 2012 werd deze verdubbeld naar 1%. Binnenkort zou de bandbreedte opnieuw verdubbeld kunnen worden naar 2%.

Als gevolg van dit beleid is de Chinese yuan dit jaar al met 2,4% in waarde gestegen ten opzichte van de dollar, waarmee het de best presterende valuta is van 24 verschillende ‘opkomende economieën’. Op 16 oktober bereikte de yuan zelfs een all-time high ten opzichte van de dollar.

De Chinese yuan wordt steeds sterker ten opzichte van de dollar

De Chinese yuan wordt steeds sterker ten opzichte van de dollar (Bron: Yahoo Finance)

Valutareserves

De valutareserves van China groeiden in het derde kwartaal van dit jaar met $166 miljard naar $3,66 biljoen, meer dan drie keer zoveel als Japan (de nummer twee op deze ranglijst). Met $3,66 biljoen zijn de reserves van China ook groter dan het GDP van een land als Duitsland, de grootste economie van Europa.

Buitenlandse investeringen

In oktober groeide het aantal buitenlandse investeringen in China. Vanuit de EU werd er in oktober $8,42 miljard geïnvesteerd in de Chinese economie, een stijging van 22,26% ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. De Europese investeringen in China stijgen nu al negen maanden op rij, aldus de BRICS Post. Wereldwijd bedroegen de buitenlandse instroom van kapitaal in de Chinese economie in totaal $72 miljard, het grootste bedrag sinds januari dit jaar.

Ongeveer de helft van dit bedrag kon toegeschreven worden aan overschotten in handel en buitenlandse investeringen, terwijl de rest voor rekening kwam van ‘hot money’, vermogen dat wereldwijd op zoek is naar rendement en dat zich snel verplaatst.

Amerikaanse staatsobligaties

Een groot gedeelte van de dollarreserves die China in de loop der jaren verzameld heeft bestaat uit Amerikaanse staatsobligaties. In september kocht China nog $25,7 miljard aan Amerikaans schuldpapier en bracht ze haar totale voorraad aan Treasuries naar $1.294 miljard. In de eerste negen maanden van 2013 kocht China $79,6 miljard aan Amerikaans schuldpapier, veel minder dan in voorgaande jaren.

Het is niet waarschijnlijk dat China vanaf nu veel Amerikaans schuldpapier gaat verkopen. Wel moeten we er rekening mee houden dat de grootste crediteur van de Amerikaanse overheid in de toekomst minder Treasuries zal kopen. “Waarschijnlijk houden ze hun allocatie in Amerikaans schuldpapier redelijk stabiel, tenzij er een grote beleidswijziging gaat plaatsvinden”, zo verklaarde Tihanyi van Scotiabank.

De Chinezen willen hun valutareserves niet verder uitbreiden

De Chinezen willen hun valutareserves niet verder uitbreiden

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “China wil valutareserves niet meer uitbreiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders