Een onverwacht gematigde toon uit de december vergadering van de Europese Centrale Bank zorgde afgelopen week voor een dreun in het gezicht van de euro. De verlenging van het opkoopprogramma met negen maanden en een duidelijk zicht op een nóg langere periode betekent dat de negatieve eurorentes tot in 2018 voort zullen duren.

Tegenstelling

Daartegenover staat dat de Federal Reserve deze week waarschijnlijk een renteverhoging zal aankondigen; wij verwachten bovendien dat die gevolgd zal worden door een opwaartse herziening van de verwachtingen in het spoorboekje met renteverhogingen voor 2017. De daardoor oplopende verschillen in rente aan beide kanten van de oceaan zet een geweldige druk op de euro, die afgelopen week dan ook daalde ten opzichte van alle belangrijke peers.

Recordhoogtes

Niet alleen de G10 valuta, maar ook aandelen en bedrijfsobligaties vervolgden hun recordreeksen. De feestelijke stemming sloeg ook over naar de valuta van opkomende markten. Met name de Latijns-Amerikaanse munten stegen afgelopen week geweldig tegenover de euro.

Positief nieuws

Een serie ‘dovish’ verrassingen van de kant van de ECB gaf de euro afgelopen week een klap. Ten eerste was daar de verlenging van het opkoopprogramma met negen maanden in plaats van de verwachte zes maanden. Zelfs ondanks het feit dat de hoeveelheid opgekochte obligaties omlaag gaat van €80 naar €60 miljard per maand betekent dit per saldo dat €540 miljard aan assets wordt opgekocht tegen de eerder geplande €480 miljard.

Een andere positieve verrassing was het opheffen van de rente-vloer. De ECB mag nu staatsobligaties opkopen, zelfs wanneer deze lager renderen dan het deposito-tarief, dat nu op -0,4% staat. Verder bleef de inflatieverwachting grotendeels ongewijzigd. Menig econoom had ten minste een bescheiden opwaartse herziening verwacht.

Pariteit in zicht

Hoewel dit alles meer ‘dovish’ uitviel dan verwacht, betekent dit resultaat niet dat onze verwachting wezenlijk verandert dat de euro zal blijven depreciëren en dat de euro ergens in het eerste kwartaal van 2017 pariteit ten opzichte van de dollar zal bereiken.

Economie versus groei

De durable goods orders en de fabrieksorders in oktober vormden een positieve verrassing en ondersteunen onze mening dat de Amerikaanse economie in een nog hoger tempo groeit, terwijl enige fiscale stimulans van de kant van de regering Trump of uitgaven voor infrastructurele werken nog moet komen.

Terwijl de markten een renteverhoging met 0,25% al volledig hebben ingeprijsd zullen handelaren de uitlatingen van het FOMC na de vergadering grondig analyseren. Als altijd denken wij dat de belangrijkste informatie te halen valt uit de zogenaamde ‘dots plot’ waaruit af te lezen valt welke mening de leden hebben over het toekomstige pad van renteverhogingen.

Wij verwachten de eerste opwaartse herziening in jaren te zullen zien in dat pad. Wij denken bovendien niet dat de markten deze ontwikkeling hebben ingeprijsd en voorzien dan ook dat de vergadering een verdere impuls zal geven aan de opmars van de dollar tegenover de belangrijke G10 peers.

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl