‘Fed kocht dit jaar meer Treasuries dan er uitgegeven werden’

Eerder vandaag schreven we al dat de Federal Reserve deze maand 75% van alle staatsobligaties met een looptijd van meer dan 21 jaar zal opkopen. Vanaf 2009 tot en met nu heeft de centrale bank in totaal 29% van alle 10 jaars staatsobligaties en zelfs 41% van alle Treasuries met een looptijd van meer dan 21 jaar in handen. Zo lang de Federal Reserve meehelpt met de financiering van het Amerikaanse begrotingstekort kunnen we eigenlijk niet spreken van een economisch herstel. Men offert de waarde van de valuta op om de suggestie te wekken dat het allemaal weer de goede kant op gaat met de Amerikaanse economie. Amerikaanse aandelen en staatsobligaties stijgen nominaal in waarde, maar ondertussen verliest de munt waarin deze financiële activa zijn uitgedrukt steeds meer van haar waarde. Sinds 2008 is de goudprijs in dollars ongeveer verdubbeld.

CNS News schrijft dat de Amerikaanse staatsschuld tussen 31 december 2012 en 6 februari 2013 is opgelopen van $16,4327 naar $16,4799 biljoen, een toename van $47,2 miljard. Uit data van de Federal Reserve blijkt dat hun totale bezittingen in de vorm van Amerikaanse staatsobligaties gegroeid zijn van $1,661 biljoen op de tweede dag van januari naar $1,7172 biljoen op 6 februari. Dat is een toename van $51,1 miljard, meer dan de stijging van de staatsschuld! De berekening van CNS News laat zien dat de Federal Reserve in de eerste maand van 2013 (plus een paar dagen) al $3,9 miljard meer schulden heeft opgekocht dan er uitgegeven zijn door het ministerie van Financiën.

De officiële limiet voor de Amerikaanse staatsschuld is door het aannemen van een nieuwe wet niet meer van toepassing tot en met 18 mei 2013. Dan moet er een besluit liggen over de verhoging van het schuldenplafond. Tot die tijd kan de Amerikaanse overheid doorgaan met het oppompen van de staatsschuld.

$540 miljard

Eind januari maakte de Federal Reserve bekend dat het dit jaar zal doorgaan met het opkopen van staatsobligaties, in een tempo van $45 miljard per maand. Zodoende haalt de centrale bank in potentie dus $540 miljard aan langlopende Treasuries van de markt, aangevuld met een paar honderd miljard aan hypotheekleningen die gekocht zullen worden totdat de werkloosheid voldoende gezakt is.

Het Congressional Budget Office verwacht dat er in het fiscale jaar 2013 een gat van $845 miljard zal zitten in de overheidsbegroting. Als de Federal Reserve daar inderdaad $540 miljard van koopt zal dat betekenen dat de centrale bank ongeveer 64% van alle nieuwe schulduitgifte op haar balans zal zetten. We hoeven slechts terug te gaan tot het fiscale jaar 2007 om een begrotingstekort te zien dat ongeveer gelijk is aan de $540 miljard aan schulden die de Federal Reserve dit jaar waarschijnlijk zal opkopen.

De Federal Reserve blijft de tekorten financieren met nieuw (digitaal) geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.